1ste zomer-update: aardbeien en bessen

aardbeienbedden (1 of 1)
Met aardbeien op ons dagelijkse menu is de zomer pas echt begonnen. Wel, het is zover!  🙂 Stilaan worden ze rood,  dus kan er geoogst worden. Op dit moment is het nog wat zoeken naar de rijpe exemplaren, maar heel binnenkort zal de zon haar werk doen en zullen we steeds meer kunnen oogsten.
Oogsttips:
We zijn niet de enige voor wie de aardbeien een lekkere hap zijn, dus schermen we de planten af met netten en doeken. 😉 Hang het net op het linkerbed terug als je klaar bent met plukken. Het rechterbed dek ik af met het witte doek. Ligt het doek open, dan mag je het open laten. Zijn de aardbeien afgedekt, dan sluit je het doek terug af. Ga daarbij steeds voorzichtig te werk want het doek scheurt nogal gemakkelijk.
bessen dessertje (1 of 1)
De frambozen- en bessenplanten zijn nog jong en dragen nog niet zo veel. Toch kun je van de bescheiden opbrengst een beetje meenemen om bijvoorbeeld een dessert te versieren.  Ook van de zwarte bes (of cassis) kan beetje per beetje worden geoogst.
rode bessen (1 of 1)
Wil je graag een grotere hoeveelheid rode bes? Geen probleem, je laat het maar weten. In onze tuin staan oude struiken die dit jaar massa’s bessen dragen.

Groenten:

Nieuw is de zomerpostelein in de tunnel: lekker in soep en sla, of voor een frisse dipsaus.
Nog steeds in het aanbod:
De laatste bieten en bosuien in de tunnel mogen stilaan weg.
Van look mag iedereen twee bussels meenemen. Hang ze droog en donker weg, zo bewaren ze een hele tijd. We oogsten nu Violet daarna komen nog de Binkels.

Alle kruiden mogen verder geoogst worden
Warmoes (de grote bladeren eerst plukken)
Bladpeterselie
Knolvenkel
Koolrabi
Sla
Superkleine minibroccoli. Oogst de kleine kop voor die in bloem komt.
broccoli oogsten (1 of 1)
Opgelet!
De labbonen hebben last van de zwarte bonenluis. De oogst staat dus even ‘on hold’,  rode vlag. Liefhebbers houden ze best in ’t oog. Na de behandeling met bruine zeep zal ik ze terug vrij geven met de groene vlag.

 
Te verwachten:
Spitskool
Snijselder
Courgette
Krieken

Een gedachte over “1ste zomer-update: aardbeien en bessen”

  1. Als je nog even wacht, komen er ook veel bladluizen en zweefvliegen de luizen opruimen! Hou de planten in het oog – het is schitterend om zien hoe de natuur zijn eigen evenwicht terug vindt!
    😉

Reacties zijn gesloten.