Oogstupdate: WITLOOF

Het witloof in de tunnel is  oogstklaar. Of ten minste, al een deel. Het is koud, waardoor het traag gaat. Volgend jaar pakken we het sowieso anders aan. Een deel van de wortels blijft in de tunnel en het andere deel verdelen we dan over emmers die je mee naar huis kan nemen. Daar staan ze warmer, zo zal er sneller geoogst kunnen worden.

Omdat witloof oogsten voor een aantal oogsters een nieuwigheid is geef ik hieronder een geïllustreerd stappenplan mee:
Plooi het zwarte doek een halve meter naar de achterkant van het bed en neem voorzichtig het stro over de breedte van het bed weg. Breng dat stro naar de voorkant van het bed, maak er een hoopje van dat ik gemakkelijk kan wegnemen. Niet op het bed staan a.u.b, deze regel blijft altijd van toepassing. Doe alle handelingen met je voeten op het tractorspoor.
De witloofhoofdjes verschijnen over de breedte van het bed. Probeer zoveel mogelijk aarde weg te nemen tot je de wortels van het witloof ziet
Trek voorzichtig de wortel uit de aarde, niet aan de witte blaadjes trekken want dan trek je het witloof los. Oogst systematisch een rijtje over de breedte van het bed, dus niet aan één kant blijven oogsten. De wortels liggen ook in rijtjes naast elkaar. Oogst zoveel wortels als je wenst te eten en zorg dat je alle wortels hebt geoogst. Anders wordt het voor de volgende oogster moeilijk om te zien waar de oogstlijn ligt.
Aan het einde van je oogst bedek je alles terug met stro en leg je het zwarte doek zo dat je aangeeft waar je laatst hebt geoogst. Het hoopje stro dat je achterlaat voor het doek neem ik wel systematisch weg, dat komt in de stal bij de dieren.
Snij de wortels af en leg ze in de groene bak. Daar kan je geen witloof meer van oogsten.
Leg de stronkjes in je oogstmand en laat het smaken! Er zitten dikke en dunne stronkjes tussen die allemaal geoogst mogen worden.

Zie je plots een rode vlag staan voor het bed dan wil dat zeggen dat we terug eventjes moeten wachten op de volgende reeks. Ik stuur dan weer een bericht wanneer ze klaar zijn om te oogsten.