Snijbonen: een lekker experiment

Al hebben ze dit jaar echt wel onder de droogte geleden, er zijn er toch nog heel wat te oogsten: snijbonen.
Er staan wel 13 struiken die zo’n twee en een halve meter hoog tegen de stokken naar boven klimmen. Het wordt stilaan tijd om ze te oogsten. Zoals steeds beginnen we onderaan de plant, de platte grote bonen eerst.

Het experiment:

Omdat snijbonen een specifieke snijtechniek vragen kan dat met een eenvoudig aardappelmesje een tijdrovende opdracht worden. Daarom gebruikten onze ouders, en grootouders al een handig molentje dat de klus zo klaart. Gelukkig heb ik nog een authentiek exemplaar, en omdat ik besef dat niet iedereen zo’n wonderlijk molentje in zijn kast heeft stel ik het graag ter beschikking.

Wie dus gesneden bonen mee naar huis wil nemen vindt het molentje onder de hazelaar. Dat het gebruik ervan kinderspel is tonen Kaat en Kobe ons in de volgende fotodemonstratie.

snijboon plukken (1 of 1)Kaat plukt lange smalle bonen, te beginnen onderaan de plant.
boontjes spoelen (1 of 1)Ze spoelt met de gieter

snijboon in molen (1 of 1)In het snijmes passen 2 bonen

snijboon in molen snijden (1 of 1)Door te draaien worden de bonen in gelijke stukken gesneden

snijboon in molen snijden ruim (1 of 1)Met z’n tweeën gaat het iets beter 🙂

snijboon inpakken (1 of 1)De versneden bonen doe je in een zak. Als je thuis komt meteen stomen of koken. Daarna met ajuin en bonenkruid stoven

snijapparaat spoelen (1 of 1)Snijmes en plastiek plateau afspoelen

alles netjes voor de volgende (1 of 1)Alles staat terug netjes klaar voor de volgende

gesneden boontjes (1 of 1)Mooi resultaat en vooral lekker. 😉

Een gedachte over “Snijbonen: een lekker experiment”

Reacties zijn gesloten.