Update eind augustus: knolselder en suikermaïs


NIEUW
selder (1 of 1)knolselder (1 of 1)

Op het veld valt er heel wat selder te oogsten. Lees vooral selder en een beetje knol 😉 , knolselder dus.  De knollen kunnen in een aardappelpuree verwerkt worden, en het loof is lekker in de soep, samen met een courgette. Of bij de mosseltjes, samen met wat gehakte bladpeterselie.
Kies de dikste knollen eerst. Ze dikken niet allemaal tegelijk, dus kunnen we de oogst wat spreiden. Wens je geen knol dan gebruik je gewoon wat snijselder.
zoete mais (1 of 1)
maiskolf (1 of 1)

Voor wie van zoet houdt is er nu ook suikermaïs. Voor je oogst kijk je naar de pluizen. Zijn die bruin dan maak je een kleine snede in de bladeren en controleer je de korrels. Als die geel zijn dan kan je de kolf afsnijden, zoniet laat je hem beter nog wat hangen.
Ga voorzichtig te werk want de plant is fragiel en kan knakken.
Zoete maïs kan je heel kort koken en in stukken presenteren op het bord als (bij)gerecht. Zelf eet ik ze ook gewoon rauw, als snack.
Wie zich graag laat inspireren en op zoek is naar keukenideeën kan terecht op deze website van ‘De Wassende Maan’, een collega-groentebedrijf in het Gentse. Je vindt er lekkere recepten voor alles wat er op het veld groeit.

NOG STEEDS IN HET AANBOD:

rode kool met vlag (1 of 1)

Boontjes in alle geuren en kleuren. Oogst gerust wat extra voor de diepvriezer.

Nog een beetje snijbonen voor de liefhebbers. Het molentje staat er nog.

Wortels: Waar de groene vlag staat gebruik je de spade om de wortels te oogsten. Vergeet niet het doek steeds terug te leggen. Zo oogsten we het bed leeg tot achteraan. Wortels die te hard opengebarsten zijn mag je in de bak leggen, de ezels zullen dankbaar zijn.
Bij de andere bedden staat er nog een rode vlag. We laten die nog even met doek bedekt tegen de wortelvlieg. Daar oogsten we nog niet.

Vergeet niet, er zijn nog volop rode bietjes, wortelpeterselie, krulpeterselie en platte peterselie.

Warmoes en courgettes zijn er ook nog in overvloed. Doe er gerust iemand plezier mee.

Buiten staan ook bush-tomaten. Pluk er gerust, lekkere snoepjes tijdens het oogsten.

Andijvie

Ik zette een nieuwe soort koolrabi. Dat zijn kanjers geworden!

Nog steeds spruiten, wat witte en rode kool. En waar de spitskolen zijn geoogst schieten er kleine exemplaren uit de plant. Verras je gasten maar eens met een kleine kool op het bord.

Op de sla is het nog even wachten. De nieuwe plantjes zijn geplant, maar hier en daar kan je nog blaadjes oogsten.
appels (1 of 1)-2

Met de hevige wind van de afgelopen dagen zijn er rijpe appeltjes van de boom gevallen. Neem er gerust mee, lekker in de bereiding van rode kool.

De laatste frambozen en rode bessen hangen rijp tussen de bomenrij.

IN DE TUNNEL
opgefriste tunnel (1 of 1)
Alle planten kregen een opfrisbeurt. Nu kunnen ze rustig verder rijpen. We hebben nog steeds tomaten, paprika, aubergine, basilicum, komkommers en hier en daar een pikant pepertje voor de liefhebbers. Let op, ze zijn ECHT pikant. Pluk maar voor soep, spaghettisaus, goulash, snacks, enz.

tomaten in tunnel (1 of 1)

Een gedachte over “Update eind augustus: knolselder en suikermaïs”

  1. Hoi Ilse,
    Ook overvloed, lees ik, een ook even niet veel sla. Ken ik. 😉

    Hey, waarom begin je nu aan de knolselder als ze nog zo klein zijn? Deze laat ik rustig verder groeien tot oktober of zo.

    xoxo

Reacties zijn gesloten.