Galerijen

oogstseizoen De Koningsbemde start

Het kan niet anders. Met dit mooie weer moeten we starten, ik kan niet wachten.

Van zodra het kan serveer ik bij elke warme maaltijd een gemengde sla van bladgroenten. Ik oogst allerlei bladgewassen, ik was ze en doe ze in een gesloten plastic zakje in de koelkast. Elke dag haal ik er een handje uit. Wie graag sla wenst kan elke dag wat eten, een hele week lang. Of op de boterham natuurlijk.

Het oogsten start vooral in de tunnel. ┬áspinazie op #1, winterpostelein, gemengde snijsla’s allerlei en radijzen. Hier geef ik al indicaties voor het oogsten. Op het veld vind je een bord met dezelfde info maar geen foto’s natuurlijk :-).

Spinazie en rucola: oogst je door alle rijtjes te bekijken en het grote blad te plukken.

Snijsla- mengelingen, purple frizzle en raapstelen: algemene regel= neem het blad van onder tot boven in je hand, snij alles weg net boven het groeipunt van de plant, ongeveer 10cm boven de grond. Ik gebruik liefst een schaar maar kan ook met een mes. Het ‘toefje’ dat blijft staan groeit terug en kunnen we nog eens oogsten.

Winterpostelein: de blaadjes aan de rand knip je af, niet in het midden.

Radijzen beginnen stilaan te dikken. Bekijk alle rijtjes en oogst de dikste. Vind je niet meteen een dikke, laat nog eventjes staan. Radijzen genoeg. Ik zaaide de volgende reeks ook al buiten. In de tunnel blijft het beperkt.

Op het veld vind je verse pijplook, heerlijk, echt.  Heel klein en heel lekker vers. Zowel knolletjes als blaadjes kan je verwerken, warm of koud in een mayonaise of wok, op vlees of in de pan bijvoorbeeld. Oogst een bundeltje door met een mes uit te steken.

De wasplaats: Je kan de groenten afspoelen aan de wasbak. Het water is niet drinkbaar! Plaats de dop en laat water lopen om de groenten grof af te spoelen. Nadien laat je het water weglopen en spoel je nog eens alles proper.

Ik startte de grondbewerkingen op het veld. Tuinbonen, erwten en zomerwortelen zijn geplant en gezaaid. De aardappelen en ajuinen gaan stilaan de grond in. Nieuw gezaaid; knolvenkel, knolselder, snijselder, peterselie, bieslook & pimpernel, sla, rode spitskool, en zoveel meer.

Ik zie jullie graag ergens de komende dagen op het veld.

ilse