548

…pompoenen hebben we gisteren geoogst. Vanaf morgen, vrijdag, te vinden in de houten bakken aan de tractor.

Dank je wel ‘rapers’ Bea & Georges, dank je wel secretaris Chantal en dank je wel Eline & René voor de opruim achteraf! Het was een hele klus en we hebben hard gewerkt. Een perfecte timing. De pompoenen kregen de laatste dagen nog wat regen bij aangename temperaturen en werden op een droge dag geoogst. Nu komt de koude en de regen en vergroot de kans op barsten en rotten. Dus net op tijd van het veld. Het is heel moeilijk om lang op voorhand de pompoenoogst te plannen. Het komt soms op een dag of een aantal dagen aan. De natuur is niet altijd in een ‘kalender’ de duwen. Maar het is gelukt. Het is fijn om te ervaren dat deelnemers gaatjes (en ik weet dat het soms krappe gaatjes zijn) in de overvolle agenda opvullen met wat hulp. Ik kreeg ook heel wat berichtjes van oogsters die het niet haalden. Bedankt voor de berichtjes en volgende keer lukt het misschien wel.

De opbrengst van de spaghettipompoenen en de oranje pompoenen was zeer goed. De butternuts vielen dit jaar qua opbrengst tegen. Veel vruchten waren op zich wel mooi maar nog helemaal niet rijp. We laten ze nog narijpen in de rode bakken. Uit die bakken geen pompoenen nemen.

De verdeling per VE (volwassen equivalent = deel je totaal factuurbedrag door 307)

Spaghettipompoen: 3 pompoenen per VE. Is je VE bijvoorbeeld = 2 dan mag je dus 6 pompoenen meenemen. Neem een combinatie van verschillende groottes van pompoen. Zo heeft iedereen wat kleine en grote exemplaren. Is je VE met een cijfer na de komma dan mag je voor het cijfer achter de komma nog een kleine pompoen extra meenemen. Deze pompoenen kan je wel eventjes laten narijpen maar niet te lang. Het zijn geen bewaarpompoenen. Laat de recepten maar komen 🙂

Butternut: 1 pompoen per VE. Is je VE = 1 dan neem je 1 pompoen. Is je VE met een cijfer na de komma, dan mag je nog een klein exemplaar meenemen. Neem ook hier een combinatie van groot en klein. Deze pompoenen kan je ook nog een tijdje bewaren maar niet té lang. Het zijn geen lange bewaarpompoenen.

Oranje pompoen: 3 pompoenen per VE. Neem een combinatie van groot en klein mee. Is je VE =3 dan mag dus 9 pompoenen meenemen. Deze pompoenen liggen verdeeld over 2 houten kisten. Je mag uit de 2 kisten een combinatie nemen van 1 grote en kleinere formaten. Heb je een VE met een getal achter de komma, dan neem je 1 extra klein exemplaar mee. Dit zijn dé echte bewaarpompoenen en worden zoeter met de tijd. De steeltjes zijn goed verkurkt dus je kan ze op een droge koele plaats lans bewaren. Ik at de laatste pompoen die we vorig op het veld hadden in maart dit jaar!

Smakelijk!