Een lange oogstupdate om helemaal te lezen met belangrijke oogsttips

Ik start met een fruit-update. Naast de frambozen, rode bessen en kruisbessen kan je nu ook op het veld terecht voor cassisbessen en zure krieken. Bij de boom met zure krieken staat een ladder om ze te oogsten. Deze zure krieken zijn rijp wanneer ze donker/zwart kleuren! Gebruik de ladder. De takken zijn broos en breken af wanneer je ze te fel naar beneden trekt. Hier en daar groeit nog een aardbei. Allemaal lekkers om een ontbijt of een dessert te vervolledigen. Al deze vruchten samen maken een mooie combinatie.

Veld 1: je vindt er nog steeds sjalotten, rode bieten, pijpajuin en chioggiabietjes. Vanaf nu kan je er ook terecht voor verse rode ui. Oogst de ui systematisch van het bed vertrek vanaf de vlag. De uien staan in 3 rijen.

Veld 2: De erwten en tuinbonen zijn nog steeds oogstbaar. Vergeet je sla niet mee te nemen ;-). Ijsbergsla, eikenbladsla en cerbiata. Op het bed vind je ook zomerpostelein. Warmoes en snijselder staan er naast. De paar kropsla’s die er nog staan laat ik in zaad komen. De andijvie heeft mooie bloemen maar die zal ik volgende week van het veld halen. De bloemkolen! Oogsten maar, ze mogen van het veld. Trek de hele plant uit met wortel en steel. Geen bladeren achter laten. Deze bloemkolen geven geen kleine kooltjes zoals de broccoli de hele plant moet weg. Broccoliroosjes zeker oogsten. Koolrabi’s vind je meer achteraan het bed en helemaal achter aan vind je deze beauty:

De Coeur de Boeuf spitskool. Ook de HELE plant wegoogsten en geen bladeren laten staan. Ik zet nog een recept op de FB pagina. Leg de doeken terug over de kolen want de koolwitjes zijn volop actief! Nu ik het over vlinders hebt. Er vliegt heel wat rond op het veld. Vlinders en insecten in overvloed. Ik maai het gras nog niet om gras en klaver op dit moment belangrijk zijn voor vlinders en bijen. Op sommige momenten van de dag is er overal gefladder.

De eerste reeks princesseboontjes zijn oogstbaar. Je oogst de dikke, lange boontjes aan een plantje en je houdt daarbij een boontje bovenaan vast met de ene hand en plukt het weg met de andere hand. Ik merk dat er nogal wat plantjes los gerukt worden dus wees voorzichtig bij het oogsten. Helt een plantje over of valt het om dan druk je het onderaan opnieuw vast met wat aarde. Oogst gelijkmatig over verschillende plantjes. Achteraan hangen de plantjes vol boontjes en vooraan het bed zijn ze bijna leeg.

Helemaal achteraan vind je de courgetten. Ik plantte op verschillende momenten en verschillende soorten om te vermijden dat alle vruchten op hetzelfde tijdstip rijp zijn. Een courgette oogsten we als ze minstens 20 cm lang is. Dat is minstens zo langs als de grootte van je hand van pols tot middenvinger. Oogst bovenaan door met je mes aan de verdikking af te snijden. Snij niet in de plant.

En dan als laatste de NIEUWE patatjes. Dit zijn geen bewaaraardappelen dus je oogst wat je nodig hebt voor de week. We oogsten Vitta Bella, een vrij nieuwe biologische vroege aardappelsoort.

Vorig jaar was het uitzonderlijk droog en was het een hel om patatjes te oogsten. Daarom keek ik de oogstafspraken wat door de vingers. Het gevolg is dat ik dit jaar veel tijd steek in het verwijderen van ‘opschot’. Er bleven vorig jaar veel kleine en grote aardappelen in de grond zitten en die komen natuurlijk allemaal uit! Dit jaar zou ik het grondiger willen aanpakken. Aardappelen plantte ik op 2 rijen per bed. Je oogst systematisch een plant links en een plant rechts weg. Op die manier kan ik op een bepaald moment met de tractor het bed eens lostrekken met de triltandmachine. De riek staat klaar aan de zijkant van het bed. Steek de riek recht naar beneden wat patatjes groeien in een cluster. Probeer zo diep mogelijk te steken. Dan ben je zeker dat je alle patatjes mee hebt. Steek eventueel verschillen de keren rond de plant. Neem dan de hele plant vast en trek hem er uit. En dan is het kijken wat er allemaal aan hangt :-).

Raap ALLE patatjes op en steek nog eens met de riek voorzichtig in het plantgat om de ‘overblijvertjes’ groot, klein en piepklein te verwijderen.

De bladeren, de moederknol die aan de plant hangt en de patatjes die je niet gebruikt mogen in de bak die vooraan het bed staat. Om de verspreiding van ziektes en belagers (coloradokever b.v.) te vermijden moeten de bladeren meteen in de bak. Ook het onkruid (melde, perzikkruid, distel, gras) moeten in de bak. Wanneer ze op het veld blijven liggen komen ze in zaad en blijft het onkruid zo aanwezig. Laat het bed netjes achter.

En als laatste nog een beetje uitleg over de oogst van de lookstengels. Op het einde van Veld 1 vind je een bed met look. Het is een beetje zoeken maar je vind planten met een bloemstengel in. Heeft de stengel een flinke krul dan snijd je in het bladoksel de stengel weg en kan je genieten van superlekkere look. Te gebruiken zoals teentjes.

Op de tomaten is het nog even wachten. Hier en daar merk je een kleurverandering maar het is nog te vroeg. De paprika-, komkommer- en aubergineplanten maken volop bloemen en vruchten. De bijtjes doen hun werk!