Koning winter

Er staan 10 dagen met nachtvorst voor de deur! Hou er rekening mee. Sommige gewassen, zoals boerenkool en prei, kunnen wel wat vorst verdragen. Andere gewassen niet. Ik dek ze af met doek om ze te beschermen.
Ook de pompoenen in de bak kunnen geen vorst verdragen. Heb je graag nog een exemplaar, kom zeker langs en neem een kijkje in de bakken naast de tractor. Ik leg er ook look. Die droogde ik boven op de hooizolder.

De tuinbonen en de wortelen op het veld zijn al mooi gekiemd.

Het zaai- en plantschema voor volgend seizoen is opgesteld en alle zaden zijn besteld. Er vroeg genoeg bij zijn betekent de grootste keuze. Het droge seizoen dat voorbij is heeft ook gevolgen gehad voor de biologische zaadteelt. Zaad telen is een bijzondere tak in de bioteelt en ook voor zaadhuizen is het moeilijk geweest. Pootgoed voor ui, aardappel en sjalot bestel ik ook deze maand. Vaak doen we dat met een aantal CSA-bedrijven samen. Een heel puzzelwerk maar het loont de moeite om overtollig transport te vermijden en met grote verpakkingen te werken. Alle pootgoed komt uit Nederland.

Na de nodige rust en veel hemelwater heb ik 2 bedden in de tunnel klaar gelegd als vals zaaibed. Dit jaar gaan we in december niet met vakantie. Jammer maar het is nu zo. Ik kan wat vroeger beginnen zaaien en ik voorzie een aanplant van kropsla, knolvenkel, koolrabi, stengelui en veldsla in week 7 = 15 februari. Wat vroeger dan vorige jaren.

De winterbijeenkomsten van de CSA-landbouwers in Vlaanderen gebeuren online. Het komende seizoen zetten we in op het thema droogte. We bekijken hoe we met allerlei teelttechnieken en zaadkeuzes minder water moeten geven. De problematiek van het krimpende grondwater ligt nauw aan ons hart. We willen vermijden dat we ook de grondwaterlagen aanspreken voor onze groenten op het veld. Het leegtrekken van grondwaterlagen brengt heel onze voedselproductie en drinkwatervoorziening op lange termijn in het gedrang.

Over water gesproken. Lukt het met het trekken van de witloofwortels? Af en toe kan het nodig zijn om water te geven. Doe dat door voorzichtig plaats te maken langs de zijkant van je emmer en daar water in te gieten. Nooit bovenop de dekgrond gieten, dan rotten de blaadjes in wording! Zet ze niet té warm want dan krijg je lange spitse blaadjes.

Een evaluatievergadering zal niet lukken. Vorig jaar deed ik een vragenronde online. Dit jaar hang ik een brievenbus op het veld. Je mag een brief schrijven met daarin vragen, bedenkingen, ideeën, ingevingen enz. over teelten, over CSAlandbouw, over water en bodem, over groenten en fruit, over feesten, communicatie .. . kortom over ons en heel het reilen en zeilen op De Koningsbemde.

Op naar het volgende seizoen! Maar eerst mag het veld leeg gegeten worden. Het aanbod slinkt maar je kan zeker nog wat lekkere verse groenten met veel vitaminen oogsten. Kom langs en vergeet dan niet je brief in de bus te steken 😉 . Denk al eens na over je deelname volgende jaar. In januari stuur ik een bericht met de vraag of je er volgend seizoen weer bij bent.

ilse