Oktober oogstupdate

Voor de komende oogstmaand is er 1 belangrijk aandachtspunt op het veld. Hou de vlagjes goed in ’t oog en ‘lees’ ze in de goede richting. Veld 1 van de ezelsweide richting zonnebloemen. Veld 2 van bovenaan het veld richting huizen Zandstraat.

Ik voorzie deze keer behoorlijk wat oogstlectuur :-). Wie komt oogsten leest best eerst dit bericht en ik merk dan wel op het veld of het bericht werd gelezen of niet. ’t Is niet bedoeld om te controleren maar vooral om het najaarsoogsten in goede banen te leiden.

Maar eerst over appelen & peren. Alle appels en peren zijn te oogsten, ook de valappelen waar je lekker appelmoes van kan maken. De laatste perenboom in de rij (dus richting zonnebloemen) zijn stoofperen St. Rémi en kan je alleen gebruiken om te stoven. Wie graag eens kweeperenconfituur maakt kan met de plukstok voorzichtig plukken. Ik zet een recept op de facebookgroep. Je hebt een 5tal stuks nodig. Kweeperen kan je niet uit de hand eten. De plukstok terug aan de tractorschuur plaatsen  na de oogst. Mispels oogsten we pas nadat er behoorlijk wat vorst is geweest en wanneer de vruchten ‘rot’ aanvoelen.

VELD1. 

LOOK: de lookbollen mogen allemaal weg om de bodem voor te bereiden op de winter.  Neem de spade en steek de bollen uit. Het vlies rondom de tenen is bruin tot zwart van kleur maar dat is normaal. Ik laat de tenen gewoon drogen of gebruik ze meteen. Als je de tenen vers gebruik kan je het zwarte vlies gewoon verwijderen door de teen onder water door je handen te wrijven.

ZOMERWORTELEN: het bed mag leeg, Dan kunnen we starten met de winterwortelen. Zeker oogsten!

PETERSELIEWORTEL: systematisch uitsteken, ook de kleintjes. Het blad is bladpeterselie. De wortel rouw raspen, stoven, in de soep, in de wok, in puree enz.

SCHORSENEER & HAVERWORTEL: vorig jaar op de evaluatievergadering kwam de vraag om eens schorseneer te proberen. Ik zaaide schorseneer en haverwortel naast elkaar. De droogte heeft de groei belemmerd. In zandgrond doen deze wortels het goed maar ik ben benieuwd wat het resultaat is in deze zware bodem. Je moet HEEEEEEEl diep steken met de spade om de wortels eruit te halen. zelfs als de spade niet meer verder kan moet je toch nog proberen om verder te duwen! Oogst systematisch wortels weg en laat geen wortels zitten. Ik stel voor dat iedereen 1 keer oogst voor een gezinsmaaltijd. Ik vermoed dat er niet genoeg wortels zijn om meerdere malen te oogsten. Valt het in de smaak? Dan kunnen wevolgend oogstjaar een heel bed schorseneren voorzien.

links haverwortel, rechts schorseneer. Je schilt de gewassen best in water om het kleven te vermijden. Recepten welkom! Om alle bovenstaande gewassen te oogsten hebben we de steekspade nodig. Zet ze na je oogst terug vooraan op een bed. Dat maakt het voor iedereen wat gemakkelijker!

Nog meer knollen vind je op de volgende bedden. Rode biet, gele biet, raap, rammenas, koolrabi, koolraap, chioggia enz. Ze komen er allemaal aan. Hou de vlagjes goed in de gaten!

De resten van de buitentomaten en de suikermaïs zijn van het veld maar er zijn nog paprika’s in overvloed. Je vindt ook nog ananaskers en aubergines. Oogst gerust wat paprika’s rouw voor de diepvriezer. Snij ze in 2 en verwijder pitten. Vries de helften los van elkaar in en eens bevroren kan je ze in een zakje/potje doen en in de diepvriezer bewaren. Je kan dan paprika’s uithalen zonder dat ze aan elkaar kleven. Laat de helften ontdooien en klaar voor gebruik!

Heb je graag wat bloemenzaad van goudsbloem? Neem gerust mee, laat het zaad nog wat drogen en zaai volgend jaar in de lente op een zonnige plek. De bijen zullen je dankbaar zijn! Oogst zeker ook een paar bloemhoofden van de zonnebloem. Het zijn natuurlijke zaadbollen waar mezen en andere vogels verzot op zijn. Leg ze gewoon op een voederplankje of in het gras. De vogels zullen je dankbaar zijn!

VELD 2

BLADPETERSELIE: snij 15cm boven de grond af.  Zorg ervoor dat je boven het groeipunt van het gewas blijft. Versnipper de peterselie en doe in een potje. Je kan het potje in de diepvriezer steken. De hele winter heb je peterselie!

SNIJSELDER: een aantal bladeren en stelen zijn wat dor. Die oogst je niet. De andere stelen en bladeren zijn perfect te oogsten.

BIESLOOK:snij 5cm boven de grond een toefje af.

SLAZAAD: wil je graag zelf wat sla zaaien? Oogst wat slazaad helemaal achteraan op het verste bed. Laat het zaad wat drogen op een koffiefilter en zaai in de lente.

NIEUW-ZEELANDSE spinazie: pluk een paar lange stelen en gebruik de bladeren rouw in sla of stoof in de pan. In soep, wok, puree, dat kan allemaal.

SNIJBIET: de fluo stelen zijn een streling voor het oog. Snij de stelen zo diep mogelijk af!

SLA: op dit moment oogsten we de groene sla! De rode is voor later.

KRULPETERSELIE & BASILICUM: het groeipunt van de peterselie niet afsnijden. Bij basilicum kan je de stelen oogsten ook al staat er bloem in, geen probleem.

PREI: oogst systematisch de grote en kleine prei. Laat geen prei op het bed staan of laat geen bladeren achter. De geur trekt indringers aan! De groene bladeren van prei zijn perfect eetbaar. De bruine delen van de preiplant zijn niet eetbaar. Veel groene bladeren worden weggesneden en in de bak gegooid. Probeer ze mee te verwerken. Om de een of andere reden wordt alleen het wit van de prei geprezen in gerechten maar ik verwerk sowieso altijd ook de groene bladeren mee. Smaak verzekerd!

En dan het hoofdstuk KOLEN. Ook hier de boodschap hou de vlagjes in ’t oog. Het was een moeilijk kooljaar op het veld. Alles is wel wat in vertraging door de droogte maar wonder boven wonder komen  er behoorlijk wat  kolen door. Ga ervan uit dat er vanaf nu elke week wel een koolsoort te oogsten valt. Maar niet alle kolen zijn op elk moment te oogsten. Hier een overzicht van alle kolen die in het najaar oogstbaar zullen zijn; rode kool, witte kool, bloemkool, savooi, broccoli, boerenkool, spruiten, palmkool. Sluitkolen (rode/witte kool)  oogst je door ze onderaan af te snijden.Bladkolen (palm/boeren) oogst je door onderaan de bladeren af te snijden.Oogst bij deze kolen nooit de bovenste 10 bladeren weg! de plant groeit niet meer verder. Bij de eerste kolen op het bed zijn de bladeren iets te hoog geoogst.

BOONTJES: omdat we dit jaar toch wel snel uit de boontjes waren heb ik toch het risico genomen om einde juli nog boontjes te zaaien. Indien het weer een beetje haalbaar blijft gaan we zeker nog veel kunnen oogsten. De eerste boontjes zijn binnenkort oogstbaar. Het zijn verschillende soorten dus hou de rode en groene vlagjes goed in’t oog. Om ze te beschermen leg ik er bij kouder weer een doek over.

AARDAPPELEN: het oogsten van de aardappelen verloopt wat stroef. Het was heel moeilijk om ze uit de grond te krijgen ondanks alle pogingen. Nu is de grond vochtiger en gaat het beter. Wie nog graag aardappelen heeft, ze moeten dringend de grond uit. Systematisch uitsteken en niet her en der!

MIERIKSWORTEL:  staat niet op het veld maar in onze tuin. Elk jaar steek ik de plant wat uit want het is een echte woekeraar. Ik heb hem destijds geplant bij onze appelbomen om de woelratten uit de buurt te houden. Dat is wonderwel gelukt.De woelratten knabbelen niet meer aan de boomwortels. Ze moeten voorbij de mierikswortel en daar knabbelen ze niet graag aan. Mierikswortel is de wasabi van de lage landen. Zeer scherp van smaak maar wie dat graag heeft kan er waarschijnlijk niet aan weerstaan. Stuur me een bericht of als je komt oogsten en je ziet me in de buurt, laat me weten. Ik steek wel een stuk uit. De voorraad is beperkt. Dit jaar heeft ook de mierikswortel geleden onder de droogte.

BOERENCOMPAGNIE: De Koningsbemde is afhaalpunt voor de akkerbouwmatige producten van collega’s Tom, Brecht, Ine & Michel. Meer informatie over hun bedrijf vind je op http://www.boerencompagnie.be/ . Bestellingen van aardappelen, ajuinen, bloem, pasta enz. Kan je nog plaatsen tot en met 10 OKTOBER. Dat kan rechtstreeks via hun website en als afhaalpunt vink je De Koningsbemde aan.  Vlees en zuivel zijn niet leverbaar op De Koningsbemde. 

Binnenkort komen de pompoenen er aan!