Oogstbericht

De eerste appelsoort op het veld is oogstklaar. Zomercalville is een sappige rode handappel. Je kan hem een week in de fruitmand leggen maar het is geen bewaarappel. Ik plaats de plukstok en je vindt de boom vooraan de rij frambozen. Een appel is oogstbaar wanneer de pitjes licht bruin zien. Een appel is eetbaar wanneer de pitjes donker bruin of bijna zwart zien. Sommige appels zijn ‘geprikt’ maar zeker nog eetbaar. An appel a day keeps the doctor away! Laat het smaken!

De  suikermaïs moeten we stilaan in ’t oog houden. Het tijdstip waarop je suikermaïs oogst is van belang. Tip 1: de aren moeten donker bruin zien. Tip 2: de korrels licht geel. Je kan een klein sneetje in de bladeren maken om de kleur te checken. Sluit het sneetje goed af indien de kolf nog niet rijp is. De kolf ontdoe je van de bladeren en snij hem min stukken, dan kan je koken of op de BBQ leggen. Sommigen eten een kolf ook rauw.

Verder vind je op het veld opnieuw kleine frambozen, ananaskers (wat een smaakbom!), sla, bladpeterselie, snijselder, snijbiet, basilicum, wortel, courgette, tomaten, paprika’s en aubergines, komkommers (ook in de tunnel natuurlijk) spitskool, Nieuw-Zeelandse spinazie, zaadjes van koriander, rode biet.

Wat kunnen we verwachten als het nog eens goed regent? De eerste bloemkolen, koolrabi en kropsla. Neem zeker een kijkje op de meeneemtafel.