Oogsten na de vorst

Vorst kon ik nu echt wel eens missen maar de natuur kan je niet tegen houden. Dus de voorbije nacht heeft het flink gevroren. Alle vorstgevoelige gewassen op het veld en in de tunnel had ik afgedekt maar toch. De zon doet ondertussen wonderen en alles probeert de draad terug op te nemen. Hopelijk niet te veel schade aan de bloesems!

In de tunnel oogsten we nog: spinazie, veldsla (hele plantje uittrekken), postelein en kervel. Kervel goed afsnijden tot 5 à 10cm boven de grond. Graag alle blaadjes verwijderen, ook onderaan. Zo kan ik netjes schoffelen. Vergeet zeker je zakje gemengde sla niet!

NIEUW in de tunnel; regenboogwarmoes. Kies de grote buitenste bladeren. Snij onderaan voorzichtig af zodat je het groeipunt van de plant niet beschadigt. Op de link  http://www.dekoningsbemde.be/category/recepten/ vind je 2 recepten met warmoes. Bij de salade vervang ik aardbei door een ander stuk fruit vb. appel en voeg ik geen courgette toe.

NIEUW op het veld: Rabarber: kies de grote bladeren. Snij voorzichtig onderaan af zodat je het groeipunt niet beschadigt. Het grote blad mag in de bak aan de wastafel. De rabarber staat tussen de bomen. Loop zo dicht mogelijk langs de bomen in het tractorspoor of loop rond en start achteraan het bed dat is nog beter. 

Lavas is lekker in de soep maar een blaadje is soms al voldoende. Lavas heeft een sterke seldersmaak. Voeg het in saus (vb. Spaghettisaus) of andere sausen.

Dragon en Hysop vind je in dezelfde kruidenrij. Echte smaakmakers bij vis, vlees, soep en sauzen.

Op het veld vind je nog steeds look. Ik plaatste een spade om de hele plant goed te kunnen verwijderen want het zijn net de knolletjes en de 10 cm erboven die je kan gebruiken.