Oogstupdate

Sommige groenten zijn echt wel blij met dit weer. Tomaten, aubergines, courgette, pikante pepers en paprika’s, komkommers, . . . wat een weelde! Alle bladeren onderaan de tomatenplanten zijn verwijderd en ook de toppen zijn er uit. Zo kunnen de trossen rustig verder rijpe en komen er geen nieuwe trossen meer bij. De tomaten die er nu hangen zullen we allemaal moeten opeten :-).

Vanaf nu vind je stro onder de tomaten zo blijft het langer vochtig en krijgt het onkruid minder groeikans. Ik probeer op die manier een aantal ziektes ook voor te zijn. Het bed ernaast zal volgen. Let op voor de waterdarm,  niet op staan. Vind je een tomaat op de grond, neem ze mee. Misschien kan je ze nog eten maar als ze slecht is mag ze in de tractorbak. Vergeet de tomaten, paprika’s, komkommers en aubergines buiten niet. Andere soorten en ook lekker! De gele snoeptomaatjes buiten blijken toch wel een succes te zijn. Ook daar mag je slechte of rotte vruchten verwijderen en in de tractorbak leggen. Er groeien grappige kleine paprika’s met de punt naar boven. Ze krijgen alle kleuren van de regenboog. Proef ook eens een ananaskers. Een probeersel en je vindt de lage struikjes buiten voor de paprika’s. Een paar plantjes. Je oogst een bes wanneer het omhulsel helemaal is verdroogd en er voelt als papier. De verdroogde bladeren doe je er af en je eet de bes. Bijzonder geparfumeerd van smaak.

In de tunnel staat ook nog basilicum. Er staan bloemen in de planten maar de blaadjes zijn perfect te eten. Door de stelen te knippen blijven de planten frisse blaadjes aanmaken. Achter de basilicum heb ik  koriander in zaad laten komen. Oogst de korianderzaden en plet ze. Voeg ze toe aan soep, vis of vlees. Echt heel lekker en fris van smaak. De zaden moeten donker bruin zijn en dan kan je ze oogsten. Verrassend genoeg smaken de zaden niet naar koriander maar hebben ze  eerder een  citroenachtige smaak!

Nog te oogsten op het veld:

we begonnen aan een nieuw bed wortelen. Ze uitsteken is geen makkie. De wortelen groeien wel maar ze zijn harder.  Een tip van Bea & Bart: oogst de wortelen, was ze en leg ze een nachtje in water. De wortelen nemen vocht op en worden knapperig en sappiger. Moet ik ook eens met de bietjes proberen? Die kan je ook nog oogsten. De look is goed gedroogd. Ligt nog in de schuur maar binnenkort in een bakje in de schuur. Ik houd jullie op de hoogte. De sla is wat door de warmte klein uitgevallen maar je kan oogsten. De buitenste bladeren van de snijselder en bladpeterselie zien een beetje af van de warmte, ondanks al het water geven,  maar je kan zeker nog oogsten. De stelen van de fluorode snijbiet zijn oogstbaar. Nog iemand Nieuw-Zeelandse spinazie? We zijn ook aan een nieuw bed aardappelen begonnen, Alouette, en ze hebben een rode schil, vastkokend en goed voor frietjes en om te bakken. Machinaal zijn de aardappelen nu niet te oogsten dus we blijven manueel oogsten. Er staat wel een platte spade ipv een riek.  De aardappelstruiken zijn nog moeilijk te zien en ik merk dat er vaak struiken worden overgeslagen waardoor de aardappelen in de grond blijven zitten. Elke 40cm staat een plant dus probeer systematisch 2 rijen te oogsten telkens om de 40 cm dan kan ik ook machinaal eens over het bed rijden met de triltand. Onkruid ook meenemen en in de bak leggen. Kom je een zonnebloem tegen dan mag je die gerust meenemen! Ik rijd ze anders omver met de tractor en dat zou jammer zijn.

Sommige gewassen houden minder van dit weer. De boontjes. Op dit moment kan je  knapperige snijboontjes plukken iets verder op het bed. Pluk de dikste aan de plant en laat de kleintjes verder groeien. Ik geef ze elke dag water en door de dikke te plukken geven we kleintjes de kans om te rijpen. Ik maak de snijboontjes klaar zoals princesseboontjes. Het bed ernaast heb ik nog ingezaaid met nieuwe rode, groene en gele princesseboontjes want de vorige zijn snel door de warmte geveld. Hopelijk lukt het kiemen bij dit warme weer.

De kolen hebben het ook lastig. Maar de eerste spitskolen hebben het gehaald! Ze zijn niet al te talrijk maar alles zal wat stapsgewijs te oogsten zijn, zeker de kolen. Oogsten doe je door het net omhoog te halen en een kool weg te snijden. Ik knip ze eigenlijk af met een snoeischaar want de stelen kunnen bijzonder hard zijn. Laat de onderste koolbladeren op het veld staan, zo komt er geen onkruid. Maar vergeet vooral niet het net terug over de kolen te leggen en dat is toch wel belangrijk want er zijn veel KOOLwitjes. De vlinders die eitjes leggen op de kolen. Zorg ervoor dat je geen koolwitjes onder het net krijgt na het oogsten. En ik kan je verzekeren, ondanks het gefladder zijn supersnel! 

Afbeeldingsresultaat voor koolwitje

klein koolwitje.

NIET VERGETEN

  1. de koelwagen als vervanging van de meeneemtafel!
  2. en graag nog input van citaten, tekeningen, helpende hand, creatieve geest, stand met eigen werk . . .  voor de Dag van de Landbouw op zondag 16 september van 14u – 17u