Oogstupdate

Rode ajuinen, look en snijboontjes voegen we toe aan het oogstlijstje. Eerst nog een mededeling.
Met dit warme weer heb ik de koelwagen aan gezet. Daarin vind je de courgetten die je mag uitdelen aan vrienden en kennissen of die je in de diepvriezer mag bewaren.
Look kan je nu per bol oogsten. We oogsten systematisch van aan de groene vlag de bollen die je nodig hebt voor je weekconsumptie. Look staat op 5 rijen. Zorg dat je de hele bol oogst. Kom je een kleinere bol tegen, oogst er dan zeker één extra.
De rode ajuinen liggen te drogen op het bed. Het bed moet snel leeg dus we gaan op een andere manier de ajuinen oogsten.

Neem je factuur van De Koningsbemde en deel het totaal onderaan de factuur door 303. Dan krijg je een getal dat je ‘volwassen-equivalent’ (VE) aangeeft. Per VE oogst je 10 ajuinen. Je start vooraan het bed en oogst systematisch naar achter. Kleine exemplaren oogst je mee maar moet je niet tellen. Kom je een getal uit na de komma bv VE =2,4 rond het af naar boven = 2,5 en dan neem je 10+10+5 = 25 ajuinen mee. Laat ze nog drogen in de zon bij je thuis of hang ze op aan een touw. Ik leg touwen vooraan het bed voor wie er geen heeft. Ben je op reis of kan je niet meteen oogsten, geen probleem. Wanneer de uien droog zijn leg ik ze in de schuur en kan je daar je VE nog meenemen. Het zijn geen bewaar-ajuinen. Vragen? Stel ze gerust.