Oogstupdate

Ik maak van een kleine, welgekomen regenbui gebruik om een update te schrijven. Woensdag was ik op een studiedag van Bingenheimer Saatgut bij collega Jen. Het was een boeiend en leerrijk moment. Ook een aantal collega’s gesproken over het reilen en zeilen op het veld. Zo’n momenten zijn bijzonder interessant.

We oogsten in de tunnel paprika, aubergines, komkommers en tomaten. Georges en Bart merkten terecht op dat de tomaten minder gespreid rijpen dan vorig jaar. Vergeet zeker de pruimtomaten niet, ze zijn harder maar perfect om eens een superlekkere saus te maken. Ik laat ze gewoon koken en zet er de mixer in. Er hangen er veel maar het is niet de bedoeling om te oogsten om in te vriezen.
Wat we wel kunnen invriezen zijn de princesseboontjes. Ze komen wat op hun einde maar er hangen er nog veel aan. Dus oogst gerust extra.
Moest je aardappelen kunnen invriezen was het ook de moment maar ja . . . dat lukt minder. Kom zeker regelmatig oogsten. Het is ‘t seizoen en de smaak TOP!

Heb je het groenlof al geproefd? Zeker een exemplaar oogsten. Je trekt de plant helemaal uit. Het is geen sla maar een plant, verwant aan witlof.

Knoflook ligt te drogen in de tractorschuur. Neem gerust een wekelijkse portie mee. Ze zijn klein maar de smaak mag er zijn. Op dezelfde plaats vind je bakken met sjalotten. De sjalotten zijn goed droog en neem je wekelijkse portie gerust mee. De rode ui ernaast moet snel gebruikt worden.

Ik oogst vaak gewassen die dringend van het veld moeten en leg die in een geel bakje aan de tractor. Die gewassen mogen meegenomen worden. Kan je ze verwerken of opeten dezelfde dag? Doe gerust.

Hou de komende tijd zeker 2 vlaggen in ‘t oog. We oogsten binnenkort een lange princesseboon en endamame. Zoek de recepten maar op!

lange princesseboon, spaghettiboon

Een laatste belangrijk oogsttip over de aardappelen. Het loof van de plant is verdroogd dus je ziet de planten niet goed meer om te oogsten maar we blijven systematisch de 2 rijden volgen, telkens 40 cm tussen de planten. Daarom is het belangrijk dat je de riek achterlaat bij de laatste 2 planten die je oogst. Maag ik vragen om systematisch de 2 rijen te eindigen op dezelfde hoogte zo is het voor iedereen duidelijk waar je terug moet starten. Ik merk dat er overal lukraak in de rij wat patatjes worden uitgestoken maar daardoor blijven er veel achter in de bodem! Ik kan zo ook met de tractor het weg geoogste stuk proper trekken.