Oogstupdate

De eerste vorst komt er aan en dat moet je zeker in ‘t oog houden. Sommige gewassen zijn niet vorstbestendig en dat merken we op het veld. De eerste winterprik hebben we gehad en de boontjes waren de slachtoffers. Maar andere gewassen storen zich niet aan de vorst.

Als landbouwer ben je verplicht om een bodemanalyse te laten uitvoeren. Ook op De Koningsbemde komt Willy langs. We kregen een heel goed rapport :-). Humusgehalte is weer gestegen geen sprake van teveel stikstof of andere bestanddelen. Blij met het resultaat. Voor vele collega CSA boeren geldt: ‘de grond van de zaak is een zaak van de grond’.

Laat je niet afschrikken door het weer en kom zeker langs. Vergeet je laarzen niet want het wordt drassig.

Ik ga ervan uit dat iedereen de gewenste hoeveelheid pompoenen heeft meegenomen. Er liggen nog exemplaren in de bakken dus wie dat wenst kan er vanaf nu nog extra meenemen. In de gestapelde kist liggen ook nog flespompoenen. Pompoenen zijn niet vorstbestendig dus ik heb er een doek over gelegd.

Nicole liet me weten dat er een zak uien teveel werd geleverd van Boer&Compagnie. Ik leg de uien in een bak, iedereen kan er een aantal meenemen indien gewenst. Dank je Nicole. Jeannette zorgde voor zeer handige bakjes om groenten in te bewaren. Ze kon voor elk gezin 1 exemplaar op de kop tikken. Ik zet ze klaar. Schuif er aan de zijkant een kaartje met je naam in. Super bedankt Jeannette.

Bovendien wordt het werk volgend seizoen voor mij ook vereenvoudigd. Jeannette zorgde voor stapelbare zaaibakken. Ik ben je ongelooflijk dankbaar Jeannette!

Wat vind je op het veld

Wortelen: goed uitsteken en geen loof achterlaten, we maken het de reeën anders nog gemakkelijker. Leg het doek terug zeker ook wanneer het gaat waaien.
Daikon en knolselder: gebruik je de riek die bij de knolselder staat op een andere plaats, gelieve hem dan terug bij de knolselder te zetten. Knolselder is ook vorstgevoelig! Dus oogsten maar.

Pastinaak en bieten. Hopelijk wordt de knolvenkel nog dik, het was een gok en ik wou het erop wagen. We zien wel. Prei: dikke en dunne systematisch oogsten in de rij waar de spade staat. Ik kan nu niet meer met de tractor op het veld dus je mag altijd het onkruid onderspitten. Wat een dikke prei hé en dat na de droogte. Je vindt ook nog warmoes, spinazie en peterselie tussenin. Van zodra het kan oogsten we ook nog ‘radicchio’.
Selder is ook vorstgevoelig dus trek de planten helemaal uit en steek rauw gesneden in de diepvriezer. De boerenkool trek je ook uit: was hem thuis met wat azijn in het water. Dat kan je ook doen met de spruitjes. Als het mogelijk is mag je ook de romanesco helemaal uittrekken. De topjes hebben al een eerste tik gekregen van de koude maar zijn nog perfect te eten. Ik zet ook een vlagje bij de aardpeer. Niet zo evident om te oogsten. Probeer zoveel mogelijk knollen uit de grond te halen! Aardpeer is familie van de zonnebloem en heeft ongelooflijk lange bloemstelen. Je mag ze naast het bed in het gras leggen. Er zijn nog een klein beetje aardappelen maar ze dienen ondertussen als voedsel voor ritnaalden en andere bodembeestjes. Wil je er nog uitsteken, dat kan met de riek die nu bij de aardperen staat. Zet nadien terug bij de aardpeer.

Vanaf nu ‘eten’ we het veld langzaam leeg. Maak van elk mooi-weer-moment gebruik om even buiten te komen en lekkere wintergroenten te oogsten.