Oogstupdate

We starten het oogstseizoen met vorst en corona. Een merkwaardig begin maar we gaan ervoor. Ik hoop dat de vrieskou stilaan plaats maakt voor hogere temperaturen want het plantgoed staat te wachten om op het veld verder te groeien. Gisteren -4°c vorige nacht -2,8°C. Spitskool, broccoli, bloemkool, romanesco, gele ui, wortelen, look, erwten zitten al in de grond.

Gelukkig zijn de voorspellingen positief, en dat ziet er goed uit. Volgende week vinden de aardappelen, sla, selder, bieten, rapen, enz. hun plekje op het veld. Ik kijk ernaar uit om iedereen terug op het veld te zien. Het zal wel vanop afstand zijn :-). Ook de nieuwe oogsters heet ik welkom en als er een vraag is, let me know.

Bij aankomst op het veld lees je eerst de berichten op het sandwishbord. Die wijken soms af van mails omdat de omstandigheden wijzigen. Je volgt deze berichten indien er iets is gewijzigd.

Maar eerst nog een coronaregel: ook op een zelfoogstboerderij gelden de afstandsregels. Zie je in de tunnel iemand oogsten, dan wacht je tot die persoon uit de tunnel is voor je zelf oogst. Het pad is zeer smal en elkaar kruisen is nu absoluut uitgesloten. Spring nooit over de bedden want de kans dat je in het bed belandt is groot.

We oogsten op dit moment:

Spinazie: PLUK de grootste balderen. Loop het bed op en af en knijp met je duim en wijsvinger de bladsteel af. Kom je een slecht blad of een misvormd blad tegen, oogst het ook maar gooi het in de tractorbak.

KERVEL: neem met je ene hand alle blaadjes van een plantje vast en knip met schaar of snij met je mes het plantje boven het groeipunt af. Dat is ongeveer 7cm à 10 cm boven de grond. Zorg dat je de onderste blaadjes mee hebt zoals op de foto. Dit plantje kan dan terug groeien voor een tweede oogst. Sommige kervelplantjes zien er nog klein uit, dat komt door het vele water in het voorjaar waardoor de tunnel onder water heeft gestaan. Snij niet lukraak maar oogst systematisch verder waar de laatste oogster is gestopt.

VELDSLA: echte muizenoren ;-). Loop het pad af en pluk de grote bladeren van een plant.

RADIJZEN: oei aan deze heeft een slak gebeten :-(. Normaal van slakken geen last maar met het vele water in de tunnel zijn ook de slakken meegedreven. Loop het pad af en zoek de dikke radijzen. Ze zijn mild van smaak. Oogst voorzichtig zonder de naburige radijzen mee uit te trekken. Die kunnen nog verder groeien. Het loof van de radijzen kan je in de soep verwerken.

PURPLE FRILLS: een pittig paars blad voor soep en sla. Snij ook hier alle blaadjes van het plantje weg zo ongeveer 7cm à 10cm boven de grond. Snij niet overal lukraak een plantje weg maar oogst systematisch het volgende plantje, daar waar de vorige oogster is gestopt.

BABYSLA: de babysla is nog echt baby maar loop het pad af en kijk of je grote balderen vind, die mag je al wegoogsten. Paars en groen van kleur.

RUCCOLA: snij 7cm à 10cm boven de grond alle blaadjes weg. Het groeipunt zal ervoor zorgen dat plantjes verder groeien. Oogst systematisch waar de laatste oogster is gestopt. Pesto-time!

Eens uit de tunnel kan je op het veld nog winterprei oogsten. We oogsten per 2 rijen, dan kan ik gemakkelijk de tractor inschakelen om het bed proper te maken. Gebruik de spade en steek recht naar beneden. Klop de wortels van de prei tegen de hoek van de spade af zodat de meeste aarde op het veld blijft. De prei proper maken kan aan de bak van de tractor. Je kan heel de prei eten, ondanks het feit dat velen alleen het wit van de prei eten. De dikke vlezige bladeren doe je weg maar binnen in de plant zitten lichtgroen bladeren die het meeste smaak bevatten. Gebruik dit zeker ook .

Nog een oproep voor de facebookpagina. Petra maakte een gesloten facebookgroep van De Koningsbemde. Oogsters kunnen er recepten uitwisselen. Indien je dat wenst kan je deel uitmaken van deze groep door zowel recepten te posten als ideeën op te doen. Vorig jaar heb ik in ieder geval veel inspiratie opgedaan!

Vorig jaar bezorgde Jeannette ons een behoorlijk aantal zwarte bakken. Handig om je groenten in te oogsten of te bewaren. We voorzien 1 oogstbak per gezin. Heb je er nog geen, neem gerust 1 mee.

Tot op het veld

ilse