Oogstupdate

Ik ga ervan uit dat iedereen aardbeien heeft geplukt. Wat een smaakbommen ;-). Er is regen op komst of daar hoop ik toch op. Aarbeien kunnen niet zo goed tegen regen. Iedereen die dat wenst kan nu terug een portie aardbeien komen oogsten.

Wie had kunnen denken dat de warmte zolang zou aanhouden. Het stemt tot nadenken. Ik merk ook de gevolgen voor plant en dier. Van de 5 zwaluwnesten is maar 1 nest waar de eitjes zijn uitgekomen. Kippen kunnen niet zweten en lopen een hele dag met hun bek open om af te koelen. Elke ochtend en avond komt een ree langs om te drinken terwijl ze anders zoveel mogelijk uit onze buurt blijven. Een zieke egel. De kersenboom hangt vol piepkleine kersen die nu al rood worden! Normaal hebben we einde juni hele dikke kersen! Ik maaide de randen van het veld niet om te vermijden dat alles zou verdrogen. Je ziet akkervogels eten van de zaadjes op de grashalmen. En soms vraag ik me af of de bloemen en bomen nog genoeg stuifmeel en nectar produceren voor de bijen. Honing ga ik deze week oogsten en slingeren. Zoek alvast een glazen potje met sluitend deksel en schrijf je naam er op. Zet het potje op het tafeltje in de schuur bij de eitjes. Doe dit ten laatste volgende week. Ik vul met honing en zet het opnieuw klaar. Vergeet het dan niet mee te nemen. Ik ben benieuwd of de warmte ook invloed heeft gehad op de honingproductie. Honing is natuurlijk geen groente en/of fruit maar ik vind dat het past in het hele plaatje van De Koningsbemde en ik wil het dan ook graag delen met alle oogsters. Iedereen krijgt evenveel, los van de grootte van je pot. Van zodra ik heb geslingerd heb ik een zicht op de hoeveelheid. Zonder bijen geen groenten/fruit. Langs deze weg wil ik dan ook Ludo (de imker), Willy en alle leden van de TopLatImkers bedanken voor hun fantastische inzet voor de bijen! Ik leer er ontzettend veel uit en ik kan niet anders dan het belang van de bijen benadrukken. Dit alles omdat het deze week de week van de bij is 😉

In de tunnel en op het veld vind je: erwten (sugar snaps), peterselie, ijsbergsla en rode frisésla, nog raapjes, basilicum, koriander, aardbeien, koolrabi, Ik verwacht binnenkort courgette, kleine bloemkolen en broccoli’s, stengelui, bladpeterselie. Dat allemaal als het toch wat zou regen!