Oogstupdate

Het loont de moeite om vanaf nu regelmatig naar het veld te komen. De warmte doet ook wonderen in de vruchtgewassen. Andere gewassen zien dan graag wat meer water. Lees steeds aandachtig het sandwichbord want het oogsten kan soms wijzigen. Het is voor iedereen aangenaam als oogstafspraken worden nageleefd. Ik herhaal even 2 belangrijke afspraken voor de komende maanden: Oogst eerst in de tunnel en nadien op het veld en loop steeds in de tractorsporen, ook tijden het oogsten.

Sommigen hebben het gemerkt, na de ree hebben we nu ook een haas op het veld. Familie haas woont in de perenboomgaard. Ik heb extra draad gespannen maar misschien zijn meer maatregelen nodig. Indien ik elektriciteit span laat ik het zeker weten.

In de tunnel: vind je courgetten (20cm lang) basilicum en nog sugarsnaps/erwt. Die lopen op hun einde. Stilaan worden de tomaten rood, verschijnen er komkommers en aubergines en groeien de paprika’s en pepers. Dus nog even geduld maar met met dit weer kan het niet lang mee duren.

Nieuw op het veld: dit jaar oogst ik look en ajuinen zelf en leg ik ze klaar in een zwart bakje naast de tractor. Neem een portie mee voor de week. Ik ontdekte een schimmel en om verspreiding te vermijden haal ik de gewassen van het veld. De schimmel heeft geen effect op de smaak of consumptie van de ui en de look. Bij de ui kan je zowel de bol als het loof gebruiken in de keuken. Bij look zijn alleen de teentjes eetbaar.

We oogsten ook nieuwe patatjes, Vittabella. Dezelfde vroege patatjes als vorig jaar. Graag wat aandacht bij het oogsten. Oogst per 2 rijen en eindig op gelijk niveau. Dat is belangrijk om het bed eens op te trekken met de tractor. Er staat een riek. Het loof doe je in de groene bak. Zorg dat alle patatjes uit de grond zijn, ook de piepkleine. Die mag je eventueel in de groene bak doen indien je ze niet gebruikt maar laat ze niet op het veld. Blijf in de tractorsporen en loop niet op het bed, met dit weer is de bodem al zeer hard en dan wordt die steeds compacter. De aardappel zitten niet erg diep. Je oogst een hoeveelheid voor de week. Er is een schimmelziekte die zowel in de aardappelen als bij tomaten enorm woekert. Daarom is het belangrijk om nu eerst in de tunnel te oogsten en nadien op het veld. Zo vermijden we dat de schimmel aan je broek of je schoenen plakt en zo in de tomaten komt. Ook op het veld staan tomaten dus als het kan graag aardappelen oogsten als allerlaatste voor je naar huis vertrekt.

Op het veld oogst je ook: romanesco (torentjeskool), rode sla, snijselder, pijpajuin, bladpeterselie, chioggiabiet, gele raap, zwarte bes, rode bes, framboos en krieken (echt proeven! ).

Wat komt er aan in de komende weken? knolvenkel, tomaten, paprika, peper, aubergine, komkommer, boontjes, sla, … de zomer kan beginnen al had ik graag nog wat regen 🙂

EXTRA op vraag van een aantal oogsters zal Rosette van CSA Veldkleur haar bloemenpakketten aanbieden op ons veld. In een volgend bericht post ik een bericht van Rosette met meer achtergrond. Het gaat niet om zelfoogst maar Rosette is bereid om haar veldbloemen te leveren op De Koningsbemde. Inschrijvingen gebeuren via haar.

Sinds een aantal jaar kan je ook je bestellingen van Boer&Compagnie(bloem, pasta, aardappelen en ajuin) op De Koningsbemde laten toekomen . Zowel Boer&Compagnie als Veldkleur zijn bedrijven naar mijn hart. We zijn ondertussen met meer dan 50 CSA boeren en boerinnen in Vlaanderen en we hebben samen de kaap van 10 000 deelnemers overschreden. We worden samen met jullie een grotere beweging. CSA Vlaanderen staat op de kaart en ook op beleidsniveau proberen we beetje bij beetje ons steentje bij te dragen en proberen we een frisse wind in het landbouwleven te laten waaien.