OOGSTUPDATE

Daar zijn ze dan, de vruchtgewassen! Dat is altijd feest. Je kan vanaf nu tomaten, aubergines, paprika’s, pikante pepers en komkommers oogsten. De vruchten groeien systematisch aan de plant en rijpen door de zon en de watergift die ik hen geef. Alle vruchtgewassen staan zowel in de tunnel als buiten. De gewassen buiten rijpen over het algemeen iets later dan die in de tunnel. In de tunnel staan ook late struiktomaten wat het oogstvenster hopelijk een beetje meer spreid tot eind oktober? Kom regelmatig langs en oogst een beperkte hoeveelheid vruchtgewassen. Dat is beter dan in 1 keer alle rijpe gewassen mee te nemen. Zo heeft iedereen steeds rijpe vruchten mee naar huis. Lees telkens het sandwishbord of deze berichten voor nieuwe richtlijnen over het oogsten. Hier alvast 1 tip, breng een tuinschaar mee want vruchtgewassen kan je soms beter afknippen dan afsnijden.

Richtlijnen: Vanaf nu is het superbelangrijk dat je eerst in de tunnel oogst en nadien op het veld! Het is éénrichtingsverkeer dus ga nadien ook niet meer terug in de tunnel.

Tomaten zijn er in alle kleuren (rood, geel, paarsrood en oranje), grootte en smaak (vlees-pruim-gewoon-cherry-cocktail). Tomaten zijn ‘t lekkerst als je ze rijp aan de plant plukt en eet. Tomaten in de winkel zijn vaak dagen onderweg en worden onrijp geplukt. Je voelt aan de tomaat: is ze zacht en kan je ze een beetje induwen dan is ze rijp. Vaak komt de tomaat ook meteen los en hoef je niet te trekken. Door te trekken komt de plant los en dat is niet de bedoeling.

Komkommers: knip je af aan het steeltje bovenaan. Ik zette verschillende soorten. Soms verschijnen er stekels op de schil afhankelijk van de soort. Ik zette geen augurken dit jaar: alles wat je vindt in de tunnel en op het veld zijn komkommers! Een komkommer is oogstklaar wanneer de schil van de hele komkommer strak zit, ook het topje (mag niet verfroemeld zijn 🙂

Aubergines: in de tunnel staan dikke- korte en lange -smalle aubergines. Let op! De plant heeft stekels en ze doen pijn bij het oogsten! Ik oogst hier zeker met de tuinschaar door de vruchten aan de steel af te knippen. Een vrucht is rijp wanneer ze een mooie vorm heeft en strak aanvoelt. De vrucht verschijnt helemaal uit het vruchtkapsel bovenaan. Let op dat je de plant niet knakt bij het oogsten.

Paprika’s: Oranje – rood – geel – groen. De meeste paprika’s zijn eerst groen en krijgen hun kleur langzaam met de zon. Hoe langer we ze laten hangen hoe meer kleur ze krijgen en dat duurt wel even. Op dit moment zijn de paprika’s nog steeds groen. Een groene oogsten is geen probleem maar er zal nog niet zoveel smaak in zitten. Dit jaar vind je vooral puntpaprika’s (vaak ook zoeter) maar nieuw is wel dat er bij puntpaprika’s dunwandige soorten bestaan. Het is vaak de schil die moeilijk verteerbaar is. De rode zijn dikwandig en alle andere kleuren zijn dunwandig. Op het veld en in de tunnel staan ook snackpaprika’s. Kleinere soorten voor aperitief of in de brooddoos of . . . Paprikaplanten zijn zeeeeeer breekbaar. De witte draden langs de planten in de tunnel zorgen voor ondersteuning. Oogst je iets té ‘wild’ dan krakt de steel of de plant. Knip de paprika aan de steel af en houd eventueel de plant vast bij het oogsten. Krakt er toch een steel, neem die weg en oogst alle vruchten die er aan hangen, ook de groene.

Pikante pepers: verschillende soorten die je oogst wanneer ze rood zijn. Ik zette dezelfde als vorig jaar. Dat waren mildere soorten, niet té pikant.
Op vraag van een aantal oogsters zaaide ik dit jaar de strafste soort die ik kon vinden in de zadencollectie van Bingenheimer Saatgut, Habanero Orange. Ze staan buiten op het veld samen met Lila Luzi (ietjes minder pikant). Deze laatste is een decoratieve chilipeper met paarse bladeren. De vruchten rijpen van paars over geel en oranje naar rood. Ik hoop dat de Habanero’s pikant genoeg zijn ;-). Laat het weten! Ook deze planten zijn zeer fragiel, volg dezelfde richtlijnen als bij paprika’s.

Geniet de komende tijd van alles wat er groeit en bloeit!