Oogstupdate & heel veel info over Dag van de Landbouw

Het blijft zomeren! Aangenaam weer om te oogsten en te genieten van alles wat groeit en bloeit op De Koningsbemde. Hierbij een concreet overzicht van alle gewassen die we op dit moment oogsten. Een lang bericht met nog extra informatie over de Dag van de Landbouw op zondag 16 september.

LOOK: de steker staat vooraan het bed. De verse lookbollen mogen stilaan van het bed. We oogsten Binkels een donkere knol die ook stevige tenen kan vormen. De tenen komen stilaan los van elkaar. Check zeker of je alle tenen mee oogst. Er staan telkens 5 lookbollen op dezelfde horizontale lijn. Dan weet je ongeveer waar je kan steken.

ZOMERWORTELEN: nog steeds met de spade verwijderen. Loof en gespleten wortelen in de tractorbak. Laat het bed netjes achter en oogst van op het tractorspoor en ga niet op het bed staan.

We zijn aan een nieuwe reeks KOOLRABI & RODE BIET  begonnen. Oogst de dikste en leg het doek terug. De koolwitjes zijn nog steeds actief.

COURGETTE, TOMATEN, MINIPAPRIKA, AUBERGINE, ANANASKERS, KOMKOMMERS: je vindt ze allemaal op de bedden achter de laatste bomenrij.

Over bomen gesproken. Stilaan kunnen we andere soorten appelen en peren oogsten. Hou de WITTE vlagjes in ’t oog die in de bomen hangen. Daar mag je oogsten. Pluk het fruit en leg het een aantal dagen in de fruitmand. De plukstok zet je steeds terug aan de tractorschuur. Dan moet niemand zoeken aan welke boom die staat.

SLA, SNIJSELDER, BLADPETERSELIE, NIEUW-ZEELANDSE SPINAZIE, SNIJBIET, BASILICUM, KORIANDER,

AARDAPPELEN: het oogsten van aardappelen gaat wat moeizaam. Er komt veel onkruid wat het oogsten nog moeilijker maakt. Veel aardappelen zitten nog in de grond. Ik heb het onkruid weg gebrand om het oogsten wat te vergemakkelijken. Een nieuwe spitvork moet het nog gemakkelijker maken :-). Probeer in de tractorsporen te blijven wanneer je oogst en je vindt de aardappelen op 40cm van elkaar. De planten zijn moeilijk zichtbaar, zeker nu ik het loof en het onkruid heb gebrand. Steek systematisch dat maakt het voor iedereen gemakkelijk om alles weg te oogsten.

CHECK regelmatig de koelwagen. Met de hendel naar rechts te duwen kan je de deur openen. De deur zit zeer strak. In de koelwagen verzamelen we ook onze appelen om sap te persen. Ik zet ze achteraan.

HELPENDE HANDEN: ik zoek nog wat helpende handen om in de aanloop naar de Dag van de Landbouw/Open Velddag CSA bedrijven of op de dag zelf een aantal taken in te vullen.

Maar eerst en vooral IEDEREEN WELKOM! van 13u-16u of nog wat langer :-). Je kan het veld bereiken langs de Zandstraat!

Er staan allerlei activiteiten op het programma zowel voor de kinderen als de volwassenen. Een aantal mensen zijn achter de schermen al in de weer geweest. Alle slogans voor het veld zijn verzameld en Els en haar dochter Anke staken alle uitspraken in een mooi ‘kleedje’. Caroline maakt een overzicht van alle groenten die je kan vinden op het veld en in welk seizoen. Wil je als oogster graag zelf iets kenbaar maken op deze dag? Iets wat je zelf hebt gemaakt, zelf bedacht of . . laat snel iets weten, dan voorzien we een plekje.

Kinderen kunnen een bijenspel spelen, een gezelschapsspel, voetballen met Pelle, kubb spelen, zaadbommen maken of hoefijzers gooien. Ludo (de imker) zorgde voor een interessante BIJENKIJKKAST en we verwelkomen opnieuw een koe van De Vaerendriesch. Sien en Herwig persen elk jaar zelf hun sap en voorzien het fruitsap voor die dag. De Landelijke Gilde Hoeleden/Stok neemt alle drank- en eettaken op zich. Je kan een ijsje eten of een hamburger van De Vaerendriesch of je kan een frietje met aardappelen uit de schil van Michel proeven. Bij regenweer is een grote tent voorzien.

HELPENDE HANDEN: zowel in de aanloop naar, als op de dag zelf zoek ik nog wat helpende handen. 12-13-14-15 – 16 september ben ik de hele dag op het veld en kan groot en klein de handen uit de mouwen steken: de tractor eens poetsen, pompoenen proper zetten, schoffelen in de boontjes, tomaten extra dieven, oogsten voor de proeverij, met de grasmachine de randen eens maaien,  plaatjes goed zetten,  allerlei spullen ophangen, paden proper maken,  .. .  veel is afhankelijk van het weer. Het veld moet er picco-bello uitzien.
Op de dag zelf krijgt iedereen die op het veld oogst een kenteken met : ”ik oogst ook op De Koningsbemde’. Zo kunnen mensen je aanspreken. Heb je een hoed, zet die dan zeker op die dag want zo ben je snel herkenbaar! Heb je zin om hapjes klaar te maken met Caroline en Charlotte dan spreken we af om 10u zondag ochtend. Wil je graag aan de ‘proeverij’ staan waar mensen groenten kunnen proeven, let me know. Wil je graag een spel begeleiden voor de kinderen of zaadbommen maken, . . . laat maar weten.  Letizia & ik geven een rondleiding op het veld. Renske geeft een rondleiding over de tunnel, tomaten  & bloemen & bijen en . . . waar de bezoekers vragen over hebben.

Heb je even tijd al is het een uurtje laat me een bericht en we spreken af. Alvast bedankt.

ilse