Pompoen-update

Alle pompoenen zijn geoogst! Dus morgen geen oogstdag meer. Bedankt Lieve, Yvonne, Petra, Georges & Romain voor de hulp. In 1 uur was alles geklaard! Super. Flespompoenen (Butternut) hebben het prima gedaan, iets minder spaghettipompoenen dit jaar. Alle pompoenen liggen per soort in een aparte bak. Er zijn 3 soorten: butternut, oranje pompoen & spaghettipompoen. Alle pompoenen zijn eetbaar! Pompoenen moet je echt niet in de diepvriezer bewaren. Afhankelijk van de soort kan je ze echt lang bewaren. Algemene bewaartips: een flinke verkurkte steel, niet tegen elkaar plaatsen op een droge plaats. Liefst een temperatuur die niet onder 8° daalt of boven 18° stijgt.

FLESPOMPOEN of Butternut (4pompoenen/VE): we lieten een flinke steel aan elke pompoen. Het is belangrijk dat je die steel er aan laat. Zo kan de pompoen nog goed na rijpen. En dat zal nodig zijn dus als je kan wachten zet de pompoen ergens droog en niet te koud. Zorg dat ze elkaar niet raken. Hoe langer ze liggen hoe rijper ze worden. Dat komt zeker ten goede van de smaak. Check regelmatig of er plekken verschijnen. Is dat het geval dan consumeer je ze best onmiddellijk. Flespompoenen houden zeker tot december. Flespompoenen hebben een dunne schil en je kan ze gerust mee verwerken in gerechten. Schillen hoeft dus niet persé.

SPAGHETTIPOMPOEN (1pompoen/VE): een gele pompoen en ovaalvormig. Ook hier is de steel belangrijk. Je kan de pompoen zeker ook laten rijpen maar is minder lang houdbaar. Dit is geen pompoen om soep te bereiden maar spaghetti :-). Op de FB pagina vind je nog recepten en hoe klaar te maken.

ORANJE POMPOENEN (2pompoenen/VE): de bewaar-kampioen onder de pompoenen. Wil je graag met nieuwjaar nog eens uitpakken met een pompoengerecht? Dan kan je deze zeker gebruiken. Zelfs daarna nog. De schil is dik en het snijden is niet evident maar oooh zo lekker.

Ik krijg dikwijls de vraag of je de pitten kan gebruiken. Ik laat ze drogen en de binnenkant kan je eten. Het is wel een groot werk om pompoenpitten te openen. Je kan de pitten ook gebruiken om te zaaien. Maar door kruising is de kans groot dat je een volledig andere pompoen krijgt aan de plant. Dat wordt een gok. De nieuwe pompoen kan eetbaar zijn maar ook niet. Decoratief zal die alleszins zijn :-).

HOEVEEL pompoenen kan je meenemen??? Dan moet je even rekenen. Je deelt je totaal factuurbedrag door 303. Dan bekom je een cijfer met eventueel cijfers na de komma. Dit cijfer geeft je Volwassen Equivalent (VE) aan.

Bijvoorbeeld: Totaalbedrag op de factuur = 637.74 delen door 303. Dan bekom je een VE gelijk aan 2.10. Deze familie neemt 8 flespompoenen, 2 spaghettipompoenen en 4 oranje pompoenen mee. In totaal 14 pompoenen. Met de komma moet je wat spelen. Neem eventueel een kleinere pompoen wanneer je een klein getal achter de komma bekomt ;-).

Bereken je VE, kom naar het veld en neem je pompoenen mee!