website enzo

Eindelijk heb ik de tijd genomen om mijn website terug in orde te brengen. Een gigantisch werk maar het is gelukt. Ik kan opnieuw foto’s plaatsen en berichten posten. Alle onregelmatigheden zijn verwijderd. Ongelooflijk hoeveel bizarre mailadressen de weg naar mijn website hadden gevonden. Ik ben blij om terug voluit te kunnen schrijven. Het resultaat lees je hieronder. En het is veel 🙂

Toestand van het veld.

Het is warm weer voor de tijd van het jaar en om de watervoorraden wat aan te vullen zou het best wat meer regenen. Ik maakte van deze temperaturen gebruik om een paar teelten te zaaien. Door de voorbije droogte hebben we nu weinig wortelen en ook de tuinbonen zijn in ‘t begin van seizoen helemaal verdroogd. Ik heb nu tuinbonen en wortelen gezaaid. Het is inspelen op seizoenen en inspelen op de veranderingen in ons klimaat. Tuinbonen en winterwortelen kunnen tegen een stootje dus hopen maar dat het experiment lukt. Ook de look die we volgend seizoen in juni zullen oogsten is geplant en komt al piepen door het stro. Ik plantte een tweede bed nieuwe aardbeien. Heel merkwaardig maar er kwamen al meteen aardbeien aan!

Stilaan verwijder ik gewasresten op het veld. De zonnebloemen laat ik staan. Heel veel akkervogels komen de zaden eruit prutsen. Zaadbollen hoeven zo niet op het veld. Veel dierenvolk op het veld. Akkervogels oké maar de reeën en de woelmuizen maken het té bont. Jarno van boerderij De Vaerendriesch zette de koeien naast het veld om zo de druk van de reeën te minderen. Reeên zien het niet zitten om tussen de koeien naar het veld te komen. De woelmuizen, dat wordt moeilijker. Ik zal geen groenbemester zaaien en systematisch met de tractor en de triltand over het veld rijden om hopelijk de woelmuizen weg te jagen. Ze hebben niet graag dat je hun gangen elke keer weer stuk maakt. Dan geven ze het op. Hopelijk doen de roofvogels, uilen, havik, buizerd dan de rest van het werk.

Over De Vaerendriesch: Jarno heeft beslist om de eerste stappen richting biologische landbouw te zetten. Een jonge boer die met gigantische inspanningen en met volle overtuiging de stap wil zetten. Ik ben superblij. Er is nog een weg af te leggen maar ik ben er zeker van dat het zal lukken. Je kan op De Vaerendriesch terecht in de hoevewinkel voor vlees, melk en ijs. In hun aanbod vind je ook andere producten zoals honing van Ludo, de imker van De Koningsbemde. Spring er zeker eens binnen.

De bijen: met dit weer is er nog veel activiteit aan de kasten. De bijen brengen nog stuifmeel binnen. Ludo plaatste er een nieuwe kast bij en 2 oudere kasten zullen in het voorjaar naar Willy, een collega-imker, in Holsbeek verhuizen. Het imkeren heeft me overtuigd dat honingbijen, solitaire bijen, vlinders en zoveel andere insecten een must zijn op het veld. Tijd om wat plannen te maken. Het oude speeltuig van onze kinderen achter ons huis wordt een bijenhuis. Er zal nog wat denkwerk nodig zijn en ook wat bouwwerk. In het bijenhuis moet ruimte komen voor een aantal kasten. Misschien kunnen we er ook een gewone boomstam-bijenkast die Willy maakte bij plaatsen. Kandidaat ombouwers voor het bijenhuis zijn altijd welkom. Ik voorzie begin volgend jaar een dag om te bijen-huis-klussen.

Voor de vlinders is het maaibeheer en de aanwezige plantensoorten op het veld belangrijk. Brandnetels, akkerdistel, venkel, klaver, grassen, pinksterbloem enz. Onderstaande foto toont de rups van het Oranjetipje dat alleen op de pinksterbloem eitjes legt. Zo simpel kan het soms zijn, laat pinksterbloemen staan in het gras en je hebt deze vlinder in de tuin. Dit jaar fladderden op het veld: kleine vos, atalanta, dagpauwoog, gehakkelde aurelia, koninginnenpage, oranjetipje, citroenvlinder, groot koolwitje, klein koolwitje/al vind ik die koolwitjes niet altijd even prettig/ oranje zandoogje, boomblauwtje, bruin zandoogje en de distelvlinder.

En dan heb ik het nog niet over de nachtvlinders. Hieronder een foto van de Spaanse vlag. Wanneer hij opvliegt zie je knalrode kleur van de ondervleugels. Gewoon prachtig.

Terug naar het veld en de groenten. De tunnel zet ik systematisch onder water. Door de hoge temperaturen van de voorbije maanden is het heel droog geweest in de tunnel en die sporen zie ik duidelijk. De bodem zal tijd nodig hebben om de verharding te verhelpen. Door het water probeer ik ‘regen’ na te bootsen en kunnen alle zouten enz. doorsijpelen. Het onkruid zal de kop op steken en kan ik verwijderen. Verteerde stalmest met veel stro brengt ook lucht en voedingsstoffen in de bodem. Indien mijn biocontrole-instantie Tüv Nord het toelaat zou ik al gebruik willen maken van wat koemest van De Vaerendriesch. Zorg voor de bodem in de tunnel is ook wat vooruit kijken. Zo is de tunnel helemaal klaar voor nieuw zaai- en plantgoed. Tegenwoordig moet je er snel bij zijn voor biologisch zaai- en plantgoed. De droogte in heel Europa heeft ook de zaadteelt beïnvloed. Ik plaatste al de eerste bestellingen voor het nieuwe seizoen.

Door corona zal ik geen samenzijn organiseren om het seizoen te evalueren en vooruit te blikken op het nieuwe seizoen. Tips en tricks zijn altijd welkom natuurlijk en op welke manier dan ook.

Veel bijscholingsvergaderingen en praktijkgroepen kan ik dit najaar niet volgen. We organiseren webinars waar mogelijk en bespreken fact and figures met alle CSA boeren uit de streek zoals velen onder jullie, werken we dan ook via een scherm. Ook op deze manier is het fijn om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.

De tractor is toe aan een onderhoudsbeurt. In de komende tijd neemt Johan mijn tractor nog eens onder handen en bekijken we wat beter en anders kan. Ik bekijk met hem ook het hele water-gegeven op De Koningsbemde. Dé man van de techniek. Dankbaar voor zijn input en zijn kennis. Er zijn ondertussen al weer behoorlijk wat stelen van spades en rieken gesneuveld. Dank je wel Romain om ze steeds opnieuw te repareren.

OOGSTEN

In deze coronatijden is oogsten op het veld een beetje me-time in de buitenlucht. Kom gewoon wekelijks eens langs, al is het voor een prei of een selder, een wandeling op het veld en een frisse neus. Knolselder, rode biet, kool, paksoi, tatsoi, boerenkool, chinese kool, snijselder, spruitjes met nadruk op -tjes, knolvenkel, radicchio en zolang de voorraad strekt kleine wortelen en kleine pastinaak. Nog wat peertjes op de grond en appels in de boom, verrassend lekker. Liefhebbers van aardpeer? Check it out. Ik leg ook nog allerlei in de bakjes aan de tractor. Je vindt er bijvoorbeeld nog spaghettipompoenen dus neem maar mee. Geef iemand een spaghettipompoen cadeau! Ze moeten weg.

Ik ben ook heel nieuwsgierig naar jullie witloof. Hier steken de eerste hoofdjes boven de aarde uit. Het zijn nog maar kleine puntjes. Nog een paar weken te gaan. Hou het goed donker en wordt het te droog, giet een beetje water langs de zijkant in de emmer.