De Koningsbemde

Winter1

In januari 2015 startte Ilse De Ruyter het eerste biologisch CSA-zelfoogstbedrijf in Hoeleden .

Ilse bouwde met veel enthousiasme een loopbaan uit in het pedagogisch werk, maar besloot na 23 jaar het roer om te gooien en de omschakeling te maken naar haar andere passie:  tuinieren.

De aankoop van een boerderij op 2ha prikkelde haar ‘groene vingers’ en al gauw groeide een verlangen naar ‘meer’. De stap van ‘tuinieren’ naar ‘tuinbouw’ lag voor de hand, maar de overgang van een hobby-groentetuin naar professionele tuinbouw maak je niet ‘zomaar’.

Om haar kennis en vaardigheden in de tuinbouw bij te spijkeren en te professionaliseren volgde  Ilse de tweejarige opleiding bij Landwijzer v.z.w. Zo breidde ze haar theoretische kennis uit en leerde ze de praktische knepen van het vak op de verschillende stageplaatsen.

Ilse kroonde land en goed met haar oorspronkelijke naam De Koningsbemde.  Op deze plek groeit nu een rijk waar bodem, planten, dieren, groenten en fruit, oogsters en boerin, koning zijn – met respect voor elkaar.

DE KONINGSBEMDE

Deze plek werd lang geleden zo genoemd en landbouw heeft er steeds een plaats gekregen. Een belangrijke reden om dat zo te houden. Je zal er – jaar in, jaar uit – vanaf maart/april allerlei seizoensgroenten zelf kunnen oogsten.

  •  Wat CSA precies is en hoe het op De Koningsbemde werkt kan je vinden in het submenu ‘CSA’
  • Onder ‘Werking’ lees je een aantal praktische afspraken. Zo zorgen we samen voor een vlotte en soepele aanpak.
  •  ‘Te Oogsten’ is de rubriek waarop je als oogster geregeld zult langskomen. Hier vind je steeds ‘up-to-date’ informatie zodat je vooraf kunt bepalen welke groenten er waar, hoe en wanneer geoogst kunnen worden.
  • Heb je interesse of een vraag? Laat iets weten en klik op ‘Contact’
  • Wil je oogstaandeelhouder worden? Klik op ‘Aanmelden’
  • Klik op ‘In beeld’ voor een beeldoverzicht van de activiteiten op het veld.
  • Op zoek naar een recept om een pas geoogste vrucht of groente te bereiden? Dan kun je terecht bij ‘In de keuken’.  Ook jouw recepten zijn welkom in deze rubriek!
  • Als je je inschrijft met je email dan word je automatisch op de hoogte gebracht van nieuwe berichten. Zo weet je bijvoorbeeld meteen of er nieuwigheden zijn op het veld, of krijg je een lekker recept toegestuurd.

Oogsten en verblijven op het veld