Bataatnieuws

Samen met een aantal oogsters was ik getuige van de vraat die woelratten hebben aangericht op het bed. Jammer. Natuurlijk kiezen ze telkens de mooie dikke knollen om aan te knabbelen. Ze hollen de wortel helemaal uit zodat nog een schriel klein velletje overblijft.

Ik ben gestart met de oogst van bataat om te vermijden dat de woelratten nog meer schade aanrichten. We moeten het met heel wat minder knollen stellen maar er zijn er toch nog.

Eerst iets over de bewaring van dit gewas. Bataat moet narijpen. Dat wil zeggen dat je ze voor consumptie minstens een week moet bewaren bij kamertemperatuur, 25° is ideaal. In die periode worden ze zoeter en wordt de schil wat harder. Je mag ze niet wassen! Wil je de knollen langer bewaren, dan leg je ze donker, droog bij ongeveer 10°.

De verdeling: ik sorteer de knollen in 2 bakken: dikke knollen en kleinere exemplaren. Per volwassene is er 1 dikke knol, voor de kinderen of jongeren neem je uit de andere bak 1 of 2 knollen erbij. Die kleinere knollen hebben allemaal verschillende groottes dus kijk een beetje ifv je gezin. Op deze manier kan iedereen toch genieten van deze oogst.

Stilaan is de koude in het land ook al zou je het niet zeggen met de warmte van de komende dagen. We halen ‘s nachts frisse temperaturen dus hou er rekening mee dat vruchtgewassen: courgettes, pepertjes, tomaten, paprika’s, aubergines enz. de koude minder kunnen verdragen. Kom dus zeker langs. Ook je portie witte bewaaruien ligt klaar.