De Koningsbemde Nieuws

Het veld ziet er al heel wat beter uit. Dat doet deugd. De voorbije maanden heb ik de tijd genomen om plannen te maken, te overleggen met collega’s en nieuwe beslissingen te nemen. De steeds extremere weersomstandigheden vraagt van ons, die voedsel produceren, toch wel veel denkwerk. We moeten ons indekken tegen veel water, veel wind en veel droogte. Niet evident. Ik besliste om te investeren in een waterput om een stok achter de deur te hebben bij extreme droogte. Het teveel aan water vraagt grotere investeringen en moet ik op langere termijn bekijken. Het heeft vooral te maken met de beek en de drassige bodem. Ook de gemeente gaat misschien actie ondernemen. Voorlopig zal het blijven bij grachten graven en zandzakken leggen bij hevig onweer. Een paar touwen rond de tunnel heb ik al vervangen na de laatste hevige wind. In die toekomst zal ik alle touwen en plastic moeten vervangen.

Wij als kleinschalige landbouwers(we zijn ondertussen met meer dan 60 CSA-boeren in Vlaanderen) hebben in het verleden weinig ondersteuning gekregen vanuit de overheid (Ministerie Landbouw en Visserij) . Om een voorbeeld te geven, ik ben 57 en door mijn leeftijd heb ik nooit de mogelijkheid gehad om een ondersteuning te ontvangen. De maximumleeftijd is 40 jaar.) Maar daar is wat verandering in gekomen. Dankzij het vele werk van organisaties als Inagro en de inzet van collega’s kunnen we aanspraak maken op ondersteuning in het kader van Niet Productieve Investering. Al vind ik de naam voor de subsidielijn ongelukkig gekozen. Ik kocht een wiedeg. Het is een super productieve investering, maar het is hoe je het bekijkt natuurlijk. Er komt meer erkenning voor kleinschalige en lokale landbouw en daar ben ik dankbaar voor. We surfen wat mee op een trend. Nu nog hopen op de goedkeuring van mijn dossier.

Terug naar het veld. We kunnen langzaam aan overgaan tot oogsten van gewassen in de tunnel. We houden het voorlopig nog bij wat frisse lenteblaadjes en radijzen. Er verandert wel wat dit jaar. Je zal van mij niet elke week een update ontvangen van alles wat er te oogsten valt. Kom gewoon elke week langs. Wanneer maakt niet uit, dat kan elke dag tussen zonsopgang en zonsondergang. Bij aankomst lees je altijd eerst het bord of borden die op het veld staan. Ik schrijf er dingen bij, tussen op of naast maar lees ze zeker eerst. Oogstrichtlijnen wijzigen af en toe maar soms ook niet. De vlagjes zijn ook verdwenen. Ze waaien weg of vallen om. Ik introduceer dit jaar Willy-bordjes (zie vorig bericht). Staat er een bordje voor het gewas, dan mag je oogsten. Geen bordje is niet oogsten. Op het krijtbord lees je ook hoe je een gewas moet oogsten. Dat kan ook veranderen dus lezen is de boodschap. Sommige oogster sturen ff voor hun komst een bericht met een vraag. Mag ook altijd hé, geen probleem.

Ik heb de tunnel wat moeten opdelen in verschillende vakken zodat er toch wat verschillend aanbod is. Ondertussen begin ik de tomaten en paprika’s te verspenen want die moeten er ook nog bij. Ik heb wat plaats gehouden om die al in de grond te planten. Loop zeker in de tractorsporen. Sommige gewassen staan helemaal op de rand van het bed. Spring aub niet over het bed. Ik merk dat er dan vaak gewassen verloren gaan omdat er werd op getrapt.

Ik vermeld ook graag nog even onze facebookpagina waar recepten en tips worden uitgewisseld . Het is een gesloten groep alleen met oogsters. Laat me weten wanneer je interesse hebt.

Mij zie je vooral op het veld bezig. Diepwoelen, triltand, frees enz. Planten en zaaien. Het is alles tegelijk tegenwoordig maar fijn om terug volop aan het werk te zijn.

Ik wens iedereen een super fijn oogstjaar. Geniet van het veld, de gewassen, de rust, de omgeving en van al het lekkers en smaakvolle dat de natuur ons biedt. Heb je vragen, stel gerust.

Tot op het veld

Boer Ilse