FEBRUARI NIEUWS

klik op dit bericht om het helemaal te lezen

paprika peper aubergine

Buiten zie ik sneeuw en voel ik de koude. Binnen voel ik al een beetje lente. Het zaaiseizoen is begonnen. Pepers, paprika’s en aubergines zijn gezaaid. Nog 2 weken en dan zijn de tomaten aan de beurt. Krulpeterselie, kropsla, knolvenkel, raapjes, stengelui, koolrabi, winterpostelein, kervel,. . . doen het goed en hopelijk hebben ze niet teveel last van de koude. De spinazie en de radijzen hebben minder geluk. Ik zaaide ze in de tunnel en vorige nacht is de tunnel onder water gelopen. Hier viel 25liter regen per m². De pomp pompt dag en nacht water weg maar het was toch wel iets te veel.

krulpeterselie net gezaaid

Ik stel elk jaar een teeltplan en een zaai-plantkalender op. Een heel puzzelwerk. Wat zaai ik wanneer, hoe, hoeveel en waar komt het gewas te staan rekening houdend met de vruchtwissel en met de regelgeving. Bovendien heb je warmtekiemers, lichtkiemers, donkerkiemers, koudekiemers en allerlei combinaties ervan. Zo zijn tomaten, aubergines, pepers en paprika’s warmtekiemers en donkerkiemers.

Het duurt nog even voor er iets te oogsten valt. Maar alvast dit bericht om je te laten weten dat het seizoen achter de schermen volop is gestart. De bessen zijn gesnoeid en die voorzie ik binnenkort nog van een laagje compost. De tractor zou nog een onderhoud nodig hebben. De kippen leggen stilaan terug eieren. Het kriebelt . . . .

Ik maak ook gebruik van deze tijd om facturen op te stellen. Die mag je dan in de komende week ontvangen. De betaling ontvang ik graag ten laatste een maand later. Ik verwelkom langs deze weg een aantal nieuwe leden. Als nieuwe oogsters belanden jullie in een hele fijne groep van De Koningsbemde-leden met behoorlijk wat ervaring in het oogsten. En dat allemaal in Hoeleden :-).

Ben je een nieuw lid? Geef me een seintje bij ontvangst van dit bericht. Zo weet ik dat alle volgende berichten bij de juiste personen terecht komt. Wil je dat nog een gezinslid deze berichten ontvangt? Bezorg me haar/zijn mailadres. Voor alle duidelijkheid, ik bezorg geen mailadressen aan derden. Ik gebruik ze uitsluitend voor communicatie van De Koningsbemde.

Zo, de spits is eraf. Het eerste bericht van 2021 is een feit.

Tot gauw

ilse