Honing

Op CSA De Koningsbemde staan 2 bijenkasten. Samen met Ludo, de imker, probeer ik me te verdiepen in de wereld van de bijen. Want ze zijn super belangrijk. Ze bestuiven fruit en groenten. Zowel de solitaire bijen, vlinders, allerlei insecten en honingbijen spelen in mijn ogen een belangrijke rol in deze omgeving. Ik koester ze als huisdieren. Wat ik onderschat heb is de invloed van aanwezige planten en bomen op het leven van deze dieren. Sommige leggen eitjes op 1 soort bloem. Is die niet aanwezig, dan zal je deze soort niet aantreffen.

Ik probeer te zorgen voor zoveel mogelijk diversiteit aan planten, bloemen en bomen. Zo kan de diversiteit aan dieren alleen maar groeien. Een hele klus, want diversiteit dat zie je niet. Heb je al gemerkt dat ik in de tunnel de spicy mix laat bloemen? Of de pinksterbloemen laat staan? Het grasperk onder de amandelboom volop groeit? Gisteren vond ik de eerste eitjes van het oranjetipje.


De honingbijen. Vorig jaar was het een heel moeilijk jaar voor de bijen. Dit jaar was het dan weer heel vroeg warm en is onze bijenkast gaan zwermen. Een zwerm neemt honing mee en laat de kast vrij leeg achter. Jammer genoeg kon ik geen lentehoning oogsten uit onze kast. De kasten van Ludo hebben veel fruithoning opgeleverd. De ramen van Ludo’s kasten kon ik deze ochtend slingeren. Een heel plakkerig en groot werk. Honing slingeren vraagt secuur werk en je hebt er specifiek materiaal voor nodig. Dank je Ludo dat ik het materiaal mocht lenen en dat we nu met z’n allen kunnen genieten van de honing uit de buurt. Ik weet hoeveel tijd en werk er kruipt in het onderhoud van de kasten. Met steeds weer zoekwerk, hoogtepunten en tegenslagen. Maar wat je doet is zo belangrijk.

Honing: ik noem het vloeibaar goud. 1 koffielepel per dag doet wonderen voor elk van ons.

Wie graag honing heeft zet een potje met deksel op het tafeltje van de eitjes. Schrijf op het deksel je naam. Ik vul elk potje met evenveel honing. Geniet er van en proef de smaak. Indien je meer honing wenst in de toekomst, dan kan je de honing van Ludo aankopen in de boerderijwinkel van De Vaerendriesch.