Oogstupdate

De ijsheiligen zijn achter de rug. 2 maal gingen de temperaturen op het veld onder 0. Gelukkig niet te veel schade. Een aantal buitentomaten en de boontjes kregen, ondanks de doeken, een flinke ‘tik’. Van de mooie dagen maakte ik gebruik om allerlei gewassen te zaaien en te planten. Neem gerust een kijkje op het veld. De tomaten, paprika’s & aubergines staan in de tunnel en op het veld. De eerste reeks courgettes staan op het achterste bed. Staakbonen, wortelen, wortelpeterselie, chioggiabietjes zijn gezaaid. In de komende tijd plant en zaai ik het veld verder in, ook al met najaarsgewassen zoals spruitjes en andere koolsoorten. Volgen nog witte selder, groene selder, suikerbrood, pastinaak, witloof enz.

De Koningsbemde bestaat 5 jaar en dat vieren we natuurlijk met alle oogsters. Hou zeker ZONDAG 22 SEPTEMBER vrij voor een VELDBRUNCH. Een officiƫle uitnodiging volgt.

In de tunnel vind je vanaf nu ook erwten. Op dit moment zijn de groene erwten oogstbaar, de paarse nog niet. Is de peul gespannen en zie/voel je de dikke erwten in de peul zitten dan mag je oogsten. De dikste peulen zitten onderaan de plant en rijpen af naar boven toe. Duw je op de nerf van de peul dan ‘floept’ ze open en kan je de erwten er uit nemen. Ze zijn lekker rauw bij de sla of gekookt. Het is knolvenkeltijd! Neem de dikste en de grootste uit de rij.

Veldsla vind je op het veld. Snij het HELE plantje weg en laat geen blaadjes achter. Een beetje verder op het bed vind je platte peterselie en krulpeterselie. Snij 5 cm boven de grond af of neem wat steeltjes. Rucola en spicy mix staan achter de radijzen. De aardvlo heeft hevig haar best gedaan. Je kan zeker de blaadjes oogsten en opeten. Lekker zal het wel zijn maar het zicht is minder, je moet het doen met gaatjes. Voor de liefhebbers van pesto kan het wel.

Er werd al flink van de rabarber geoogst. Tot en met 21 juni kan dat nog. Vanaf dan produceert de plant oxaalzuur en stop je best met oogsten aangezien sommige mensen daar gevoelig voor zijn. Oogst van verschillende planten tot maximaal 1/3 van de plant. Bij de eerste plant zet ik een rode vlag! Daar werd al iets te veel van geoogst. Van de andere planten kan je gerust nog stelen uittrekken.