Oogstupdate

12 liter regen is er gevallen. Dat is al een mooi deel maar het mag altijd nog een beetje meer 🙂

De aardbeien zijn op z’n best. Mooi weer is in zicht maar ook nog wat regen. Om het rotten voor te zijn raad ik aan om eens een grotere hoeveelheid te komen plukken. Ik wil vooral de kans geven aan iedereen die nog niet veel aardbeien heeft geplukt. Wie al eens een flinke portie heeft geoogst wacht nog even zo kan iedereen nog eens genieten.

Nieuw te oogsten: ijsbergsla. Loop het rijtje af en kies de dikste krop. Het bovenste blad is mooi over de krop gevouwen en wanneer je erop duwt voelt het stevig aan. Die mag je onderaan wegsnijden. Geen bladeren achter laten op het veld, de slakken vinden het geweldig om eronder te schuilen. Oogst zeker nog een kropsla een beetje verder op het andere bed. Die mogen volop geoogst worden. Je kan ook nog steeds langs komen paarse koolrabi, broccoli, snijselder, warmoes, sluimerwten, tuinbonen, platte peterselie, koriander, krulpeterselie, basilicum, raap.

Het wordt de laatste week voor de rabarber. Oogst aan de planten waar nog niet te veel stelen zijn weggehaald.

Er staan ook kruiden op het veld: loop er zeker eens langs. Je vindt er lavas, kruipmarjolein, hysop, tijm en rosemarijn. De planten zijn nog niet heel groot maar een paar steeltjes kunnen er zeker al geknipt worden.

De rode bessen zijn nog wat zuur maar wie al graag eens proeft, doe gerust. Een tros waarvan alle bessen rood zijn kan al eens geplukt worden. Voor kruisbessen en frambozen is het nog iets te vroeg.

De coloradokever rukt op in de aardappelen. Je kan me soms aandachtig door de struiken zien lopen. De druk van luizen (de zwarte bonenluis vindt ook warmoes lekker) en andere belagers is enorm groot dit jaar. Maar de nuttigen (sluipwespen, lieveheersbeestjes, spinnen en mieren) doen hun best.

Nog even en de meeste bedden op het veld zijn ingezaaid of geplant. De eerste reeks prei is geplant. Groene selder, witte selder, knolselder, pompoen en suikerbrood staan netjes in de rij. De zaai van pastinaak, winterwortelen, peterseliewortel en witloof is achter de rug, nog net voor de regen. Nu wordt het vooral veel wieden en uitdunnen, tomaten, paprika’s en aubergines dieven en opbinden.