Oogstupdate

Dank je wel voor de regen!

Je kan een aantal nieuwe gewassen aan je boodschappenlijstje toevoegen:

Spitskool: een zachte witte kool die bovenaan op een spits eindigt. Je voelt aan ‘de buik’ van de kool. Dat is de verdikking onderaan. Is die stevig en hart dan snij je de kool onderaan af, zoals bij romanesco en bloemkool.

De broccoli spruit opnieuw, wie voor zijn mis-en-place graag een mooie decoratie heeft oogst gerust de kleine roosjes.

Boontjes: de stamboontjes of princesseboontjes zijn oogstklaar. Het zijn kwetsbare plantjes. Je oogst de dikste boontjes en houdt daarbij met 1 hand het plantje vast en met de andere hand pluk je de boontjes. Zo vermijd je dat het plantje uit de grond komt of knakt. Loop het rijtje af en oogst de grootste boontjes. Laat de kleinere nog doorgroeien tot ze wat dikker zijn. Boontjes zijn er de hele zomer lang, ik zaai zeker nog een tweede reeks, achter de endamamebonen.

Knolvenkel: we oogsten FINO-knolvenkel. Een lange smallere soort. Zoek de grootste tussen het loof en snij onderaan af. Neem zeker ook het loof mee om klaar te maken. In de winkel snijdt men de stengels er af omdat ze snel verwelken. Daardoor maken we ze zelden klaar. Jammer want de beste smaak zit net in de stengels. Ze zijn lekker bij vis en de ‘naalden’ droog ik (of bewaar ik in de diepvries samen met de stengels) en gebruik ik als kruid in soep, bij vis enz. het hele jaar door.

Vanaf nu vind je ook courgettes buiten. Je vindt er groene en gele en je snijdt ze aan de steel af wanneer ze minstens 20cm zijn.