Patatjes-update

We hebben bijna 3 rijen aardappelen geoogst en we hebben er nog 4 en een beetje te gaan. Aan dit tempo kunnen we tot volgend jaar oogsten 😉 ;-). Maar het onkruid begint de bovenhand te halen en ik heb gemerkt dat het oogsten van de aardappelen moeilijk wordt. Ik dacht dat het tijd was om er iets aan te doen. Ik heb een voorstel: ik rijd elke dag met de tractor over het aardappelveld en ik rijd 1 RIJ voorzichtig uit. Dat deed ik deze ochtend. Het resultaat = het onkruid krijgt een tik en de bovenliggende patatjes komen te voorschijn. En hoe nu oogsten? Zoals voordien maar veel gemakkelijker :-)! Dat wil zeggen:

  • je blijft met de riek voorzichtig in de grond steken en oogst systematisch naar achter. Af en toe ook wat dieper steken want niet alle patatjes komen heel los te liggen. We oogsten 1 rij.
  • je verwijdert het loof en het onkruid en legt het in de bak, ook de patatjes die te klein zijn of beschadigd mag je er in leggen. Maar doordat het onkruid een beetje los gemaakt is krijg je het veel gemakkelijker uit!
  • je zet de riek waar je laatst hebt geoogst voor de volgende.
  • doe gerust een grote voorraad in en blijf ondertussen voor je wekelijks gebruik oogsten. Je kan aardappelen donker en koel gerust een tijdje bewaren.

We zullen het zo eens proberen :-).