Update in deze bizarre tijd

Begint het bij jullie ook te kriebelen? Bij mij alvast wel. Dit bericht is nog geen oogstupdate maar in deze bizarre tijden wou ik toch al even een update doorgeven. Het klinkt misschien gek maar op het veld merk ik weinig van het coronavirus. Het is alsof deze wereld volop doorgaat terwijl de rest stil staat.

Na het hele vele water (lees vooral té veel water vooral in de tunnel) begint de bodem eindelijk op te drogen. De zon en de wind doen hun werk. Morgen zet ik de bodembewerkingen op het veld verder. Sinds 4 januari ben ik opnieuw gestart met de zaai van tomaten, paprika’s, aubergines, pepers. Ik ben blij met het resultaat. Dit jaar weer wat experimenteren en proeven met soorten om zo de wetenschap wat verder te helpen. Ik kocht ook zaad van een pikantere soort peper! Ik ben benieuwd.

Nog een experiment voor dit jaar: bataat. Het voorstel kwam vorig jaar op de evaluatievergadering maar ik was al te laat en kreeg ik geen biologisch pootgoed meer te pakken. Dit jaar maken we er werk van. Het is een tropisch gewas dat best aard op lichte bodem en in een serre. Niet echt voor de bodem van De Koningsbemde. Maar je kan dat deels oplossen door op ruggen te telen, zoals bij de aardappelen. Ondertussen zijn er ook soorten die je buiten kan telen vorstvrij en na de Ijsheiligen. Als ons klimaat wat mee zit moet het zeker lukken. Proberen waard!

Het nieuwe oogstseizoen is nog niet gestart, wanneer weet ik op dit moment nog niet precies. De pluksla, purple frills, radijzen, paksoy, krulpeterselie, warmoes, rucola, veldsla, kervel, postelein, kropsla, knolvenkel doen hun best om snel te groeien, zeker met deze zon. Want licht, dat is wat ze nu veel nodig hebben. Ik laat zeker een bericht wanneer we starten. Zorg goed voor elkaar deze dagen en als je er tussenuit wil en je weet niet precies waarheen? Geef me een seintje. Er is veel zaaiwerk en wiedwerk ;-).