Voorbereiding witloofoogst

Witloof oogsten we nog niet onmiddellijk. Afhankelijk van het weer ergens half oktober tot en met einde november. Eerst worden de wortels voorzichtig uit de grond gehaald. Ze liggen dan 14 dagen met loof op het veld. Deze rustperiode is heel belangrijk om later een vaste krop te krijgen.

Na de rustperiode wordt het loof afgesneden, 2vingers boven de wortel. Elke wortel wordt ingekuild om een mooie witte witloof te krijgen.

Om het witloof thuis te telen heb je wat voorbereiding nodig. Ga alvast op zoek naar 2 emmers die geen licht doorlaten en lichte zandgrond die wat vochtig kan blijven (dat mag uit de tuin) . Ik gebruik zwarte metselkuipen maar dat heeft niet iedereen in huis natuurlijk. De ene emmer zal je vullen met het zand en de wortels, de andere emmer zal je omgekeerd bovenop de ‘wortelemmer’ zetten. Na een tijd groeien witte witloofkroppen die je thuis kan oogsten en opeten. Ze blijven wit opdat je ze afschermt van licht. Er kan geen fotosynthese zijn. Laat je licht toe, dan wordt het witloof groen.

Afhankelijk van je VE zal je een aantal wortels kunnen meenemen. Dus voorzie al 2 emmers en mooie aarde. Zo ben je klaar wanneer de wortels ingekuild kunnen worden. Meer uitleg volgt nog wel of je kan al eens op het internet je licht opsteken.