WINTER

De winter sluipt dichterbij. Maar laat dat je niet tegen houden om te komen oogsten. Je vindt in de tunnel raapjes, kervel, spinazie, kropsla en veldsla. Ook op het veld kan je nog genieten van allerlei kolen. De palmkool zal snel last krijgen van vorst dus die mag zeker worden geoogst. Witte kool, rode kool en spruitjes staan klaar. De bloemkolen zijn zeer vorstgevoelig. De laatste die er nog staan mag je oogsten maar je zal hier en daar al een roosje moeten wegsnijden. Maar wat een kolen hadden we dit jaar! Nog even wachten voor de savooikolen. Dit zijn winterkolen en kunnen nog even blijven staan. Dus als het weer het toe staat, kom zeker nog oogsten. Vanaf nu eten we het veld “leeg”.

Ondertussen heb ik al het plant- en zaaigoed voor het volgende seizoen besteld en aangekocht. Er vroeg bij zijn is de boodschap want het aanbod is soms beperkt. Ook het zaai- en plantschema staat op punt. Elk jaar wel een hele puzzel. In die puzzel past volgend seizoen bloemige aardappelen, naast de vaste aardappel Ik bestelde vroege bloemige en vaste en late bloemige en vaste. Het komende seizoen proberen we meloen in de tunnel. Naast de tomaten en andere vruchtgewassen zal je charentaismeloen zien groeien. Met de zomerse temperaturen die we de laatste jaren kennen zou dit op onze bodem moeten lukken.

Dat is nog een beetje toekomstmuziek maar ik kijk er alvast naar uit. Op het veld en in de tunnel is er nog wat opruimwerk. Ook de machines krijgen een onderhoudsbeurt en worden nagekeken. De bijen zijn diep in hun kast gekropen en zijn prima de winter in gegaan. De rust is een beetje terug gekeerd en ook ik ga tot einde december van wat rust genieten. Ik wens jou en je familie hele fijn feestdagen en kom zeker nog langs om te oogsten.

Tot op het veld!

ilse