Zaterdag oogststart!

Ik hoor en zie het ongeduld om te oogsten om me heen. Een dag zon en handen beginnen te kriebelen en nieuwsgierigen komen eventjes op het veld. Het was een koud voorjaar, niet alleen voor ons maar ook voor de gewassen. Ik miste warmte en zon en dat zag ik ook aan alles wat hier groeit en bloeit. Maar met de nieuwe coronamaatregelen in zicht dacht ik met wat positief nieuws te komen. Zaterdag start het oogstseizoen.

We oogsten eerst in de tunnel. Vergeet niet te kijken hoe de tunneldeur staat: open of toe. Heel belangrijk dezer dagen. Staat ze open, mag ze open blijven. Is ze toe, schuif ze helemaal dicht. Door virusmaatregelen moet ik vragen om per bubbel in de tunnel te oogsten. Niet alle groenten zijn al oogstbaar, daarvoor is nog iets meer warmte en zon nodig. Het seizoen loopt als een curve. We starten met een paar gewassen om naar een groter aanbod over te gaan in de zomer. In het najaar en de winter zijn er weer minder groenten. De tunnel geeft de mogelijkheid om groenten te vervroegen en te verlaten. De tunnel is echter beperkter in aanbod dan het veld.

Ik ben ondertussen eindelijk gestart op het veld. Het is heel nat en het was lang wachten. Ook mijn geduld werd op de proef gesteld.

Het sandwichbord kreeg een nieuw likje verf! Eerst lezen en dan oogsten. Hou er rekening mee dat er gewassen zijn die we eerst Plukken en daarna misschien snijden. Deze oogstregels lees je allemaal op het bord.

En nu het aanbod:

Radijzen

Loop de rijtjes af en zoek radijzen die al een mooi hoofdje hebben. Trek ze voorzichtig uit, zonder andere radijzen die nog kunnen groeien uit te trekken. Er zijn verschillende soorten.

Lange raadijze, ronde radijze, witrode radijzen

Spinazie: loop de rijtjes af en pluk overal de grootste balderen onderaan en bovenaan de planten. We snijden spinazie niet af. Zo krijgen kleine bladeren opnieuw licht en lucht om groter te worden.

Pittige rucola: oogsten we zoals spinazie. Pluk de grote bladeren.

Wil je nog meer pit in je slaatje, probeer dan zeker eens de Spicy Mix. er staan 5 rijtjes. Je start vooraan een rij, je neemt een busseltje met je hand vast en je snijdt boven het groeipunt alle blaadjes af. Dat is minstens 5cm boven de grond. Snij alle blaadjes mooi op gelijke hoogte af dan blijft er een stompje achter zie foto hieronder. Laat geen blaadjes onderaan de plant staan. Alles mooi gelijk afsnijden of knippen met een schaar.

Veldsla: je loopt de rijtjes af en zoekt een plant met de grootste bladeren. Je neemt heel het plantje vast en je snijdt helemaal onderaan af zodat er geen blaadjes mee over zijn. Blaadjes die achter blijven, ook de kleine, krijgen vaak een schimmel = valse meeldauw en die schimmel gaat gemakkelijk over naar de planten die nog niet aangetast zijn. De wortels van de plant mogen in de grond blijven.

Winterpostelein: loopt de rijtjes af en zoek de plant met de grootste bladeren. Je neemt de hele plant en je snijdt ongeveer 5cm boven de grond af. Zorg hier ook dat er geen blaadjes op de grond achterblijven.

zo ziet er een afgesneden posteleinplantje dan uit.

Ik kijk ernaar uit om opnieuw mensen te zien op het veld. En ik heb een klein vermoeden dat ook jullie uitkijken naar een nieuw oogstseizoen!

Tot in t weekend of tot volgende week!