Werking

Iedere oogster draagt bij aan een prettige en vlotte samenwerking. Daarom vragen we om vooraf kennis te nemen van de onderstaande praktische afspraken.

Ben je met de auto, laat die dan achter op de parking a.u.b., er moet altijd ruimte blijven om met de tractor te passeren. Honden zijn welkom maar moeten wel vastgemaakt worden. Onze dieren (schapen, kippen, eenden, poezen, ezels, …) lopen vaak los en zijn niet vertrouwd met honden. Ze zouden ervan schrikken en alle kanten op lopen.

Als je komt oogsten, breng dan zelf een scherp mes, schaar, een bak of zak mee. Om een veld vol verloren mesjes en scharen te voorkomen zorg je best voor spullen met een gekleurd handvat zo zie je ze makkelijk liggen.

Je oogst voor het aantal mensen dat je hebt opgeven en je gebruikt niet meer dan nodig is voor de maaltijden van het moment. Het is namelijk niet de bedoeling dat je als oogster een wintervoorraad aanlegt in de diepvries.

Iedere oogster is dagelijks welkom tussen zonsopgang en zonsondergang. In het donker wordt er niet geoogst. Planten zijn immers fragiel en vragen een voorzichtige aanpak, zo blijven ze lang groeien en vruchten dragen. Bovendien hebben gewassen een losse en luchtige bodemstructuur nodig om goed te kunnen groeien. Als de grond wordt ingedrukt door erop te lopen – en dat geldt zeker voor onze zware kleigrond – dan is er minder uitwisseling mogelijk van zuurstof, vocht en zonnewarmte. Daarom vragen we uitdrukkelijk om in de tractorsporen te lopen en niet op de bedden of tussen de groenten te stappen.

Je kunt je loof en groenteafval achterlaten in de groene compostbak. Er is ook water voorzien om je groenten te wassen. Let wel, het water op het veld is niet drinkbaar!

Een gedeelte van onze teelt vind je in de tunnel. Wanneer je hier oogst let er dan vooraf goed op of de deuren (voor- en achteraan!) open of gesloten zijn, en laat ze a.u.b. in diezelfde stand weer achter. Dit is echt heel belangrijk voor het regelen van een goede warmte en vochtigheid in de tunnel, of tegen de wind die het plastic gewoon aan flarden kan waaien.

Ons project is even levend, organisch en dynamisch als de natuur zelf, dat wil zeggen dat er steeds ruimte is voor groei en verandering. Alle opmerkingen en suggesties – die wellicht vanzelf ontstaan in de praktijk van het oogsten – zijn van harte welkom.

Oogsten en verblijven op het veld